İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erkan Oğur- Gasparyan konseri

Geçen yıl verdiği konserin tadı damağımızda kalmıştı Gasparyan’ın. Bu yıl bir yanda Oğur, bir yanda duduk ustası tüm maharetlerini gösterecekler. Bu konserin unutulmaz olacağı kesin…

Müziğin Türk ve Ermeni ustaları Açık Hava’da sahneyi birlikte paylaşıp, müzikseverlere unutulmaz saatler yaşatacaklar.

Yakın geçmişe kadar çoğu kişinin bilmediği, rastlantı eseri “Eşkıya” filmindeki çalışmasıyla geniş kitlelerin dikkatini çeken Oğur, sevdiği türküleri, abartıya kaçmadan, temiz, farklı yorumlamasıyla tanınıyor. Perdesiz gitarı müzikte kullanarak yeni tınılar elde eden Oğur, sürekli yenilikler ve arayışlar içinde. Oğur’un Gasparyan ie birlikte hazırladıkları albümün yakında piyasaya olması bekleniyor.

Erkan Oğur ile sahneyi paylaşacak sempatik sanatçı Djivan Gasparyan, duduk ile hem adını hem ülkesini dünyaya tanıtan bir isim. Bizlere hiç de yabancı gelmeyen Ermenistan halk şarkılarını, asıllarına sadık kalarak ama yeni formlar eşliğinde yorumlayan sanatçı, aynı zamanda dünya barışının kalıcı olmasında emeği geçen isimlerden.

Djivan Gasparyan

Ermenistan’ın Yerevan kentinin hemen dışındaki Solag köyünde doğdu. Altı yaşından itibaren eski ustaları dinleyerek kendi kendine duduk öğrenmeye başladı. 1948’de ulusal bir müzik ve dans okuluna katıldı ve Yerevan Filarmoni Orkestrasında ilk profesyonel solistlik tecrübesini yaşadı. Gasparyan’ın duduk repertuarı, Vahan Derian’ın şiirlerinden bestelediği orjinal şarkıların yanında öncelikli olarak geleneksel Ermeni halk şarkılarından oluşuyor. Gasparyan UNESCO tarafından dünya çapında hazırlanan organizasyonlarda dört altın madalya aldı. Sanatçı halen, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa, Asya ve Ota Doğu’yu kapsayan konserlerine devam ediyor.

Gasparyan’ın batı seyircisiyle buluşmasında Peter Gabriel’in ‘The Last Temptation of Christ’ filminin müziklerinde duduğu klasik ve rock müzik öğeleriyle birleştirmesinin büyük payı var. Daha sonra sinema filmi ‘The Russian House’ ve ‘Storm and Sorrow’ gibi birçok TV filmleri için film müziği yaptı. Gasparyan, Kronos Quartet ve Los Angles Filarmoni Orkestrasıyla konserlere çıktı ve New York City Dünya Müzik Enstitüsü tarafından finanse edildi. Konserlerinde geleneksel Ermeni şarkıları, Hıristiyanlık öncesi Ermeni dönemine ilişkin halk şarkılarını sergiledi.

DUDUK NEDİR?

Duduk tahtadan yapılmış silindir biçiminde bir müzik aleti. Araştırmacılar duduğun kökeninin bin 500 ila 1200 yıl öncesine kadar gittiğini iddia ediyorlar. Sadece bir oktavlık sese sahip olmasına rağmen duduğu çalmak oldukça zor. Enstrümanın dinamikleri sürekli parmak ve dudak ayarı gerektiren bir maharet istiyor. Üzerinde biri baş parmak olmak üzere dokuz parmak deliği var. İyi bir duduk genellikle kayısı ağacından yapılıyor. Uzunluğu 23, 38, 40 cm olabiliyor.

Yorumlar kapatıldı.