İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Türkiye Ermenileri Patriklik Kalemi`nden

Patrikliğimiz, yaklaşık bir aydır, ilk olarak “Jamanak” gazetesi tarafından Patrik Hazretlerinin görüşü alınmaksızın ileri sürülen polemik yaratıcı, mesnetsiz iddiaların İstanbul Ermeni basınında yarattığı seviyesiz tartışmayı üzüntüyle izlemektedir.

Haftalık “Agos” gazetesi ise, Jamanak’ta yer alan iddiaların Türkçe çevirisini yayınlamakla kalmayıp, sütunlarında ayrıca, Demokrat Özgürlük (Ramgavar Azadagan) Partisi’nin resmi organları olan Amerika’da ”Armenian Mirror Spectator” ve Ermenistan’da “Azk” gazetelerinde Sayın Patriğimize yönelik imzasız saldırıların Türkçe çevirisine yer vermiştir. Agos gazetesinin editörü ayrıca Ruhani Önderimizi siyaset yapmakla suçlayıp, onun ruhani çağırısından uzaklaştığı ithamında bulunmuştur.

Basın özgürlüğüyle ilgisi olmayan bu tür yayınlar, cemaatimiz üyeleri, diğer Türk vatandaşları ve yabancı kilise çevreleri nezdinde Patrikliğimizin ve Ermeni Kilisesi’nin itibarını sarsmaya yönelik talihsiz girişimlerdir.

Bu üzücü gelişmelerin, Ermeni Kilisesi’nin dört hiyerarşik makamının bir arada yürüttükleri, imanlı halkımızın imanını, ve kilisemiz ile kutsal geleneklerimize olan bağlılıklarını güçlendirmeye yönelik etkinliklere sahne olan 1700. jübile yılına rastlaması, Patrikliğimizin üzüntüsünü bir kat daha arttırmıştır.

Patriklik kalemi, Patrik Hazretlerinin “Jamanak” ve “Agos” gazetelerinin sergiledikleri etik kurallarına aykırı bu tutumlarından dolayı üzüntü duyduklarını, basın yoluyla kendilerine yöneltilen polemik yaratıcı sorulara ve mesnetsiz suçlamalara cevap vermeyi doğru bulmadıklarını, ancak ilke olarak kendilerine yalnızca Patriklik kalemi aracılığıyla yöneltilen sorulara cevap vermeye hazır olduklarını bildirir.

Bununla birlikte, cemaat üyelerinin kafalarında ve yüreklerinde uyanabilecek her türlü şüphe ve merakı bertaraf etmek amacıyla, Patrik Hazretleri, bu tür tartışmaların İstanbul Patrikliği ile Ermeni Kilisesi’nin diğer üç hiyerarşik makamları, özellikle de Aziz Krikor Lusavoriç’in kutsal makamı ile aralarında mevcut olan geleneksel ruhani bağı sarsmayı başaramayacaklarını, gerçekten de İstanbul Ermeni Patrikliği ile Eçmiyadzin Katolikosluğu arasındaki her daim var olan karşılıklı saygı ve diyalogun normal seyrini sürdürmekte olduğunu, bazı fikir ayrılıklarının çözümlenebilecek türden olduklarını ve Ermeni Kilisesi’nin geleneksel çizgisini değiştiremeyeceğini, beyan ederler. 7 Temmuz 2001.

Yorumlar kapatıldı.