İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Ermeni tablosu krizi

Ahmet KAYA / GAZİANTEP, DHA

Gaziantep Valiliği girişindeki, Fransız-Ermeni işbirlikçilerin süngülerle Türk kadınına müdahalesini gösteren kabartma kriz yarattı. AB Büyükelçisi Karen Fogg, ‘‘Fransız işadamları gelirse bu tabloyu gösterin’’ deyince, Vali ve Belediye Başkanı daha sonraki konferans konuşmasını dinlemedi.

Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Karen Fogg’un, Gaziantep Valiliği’ni ziyareti sırasında, ermeni tablosu krizi yaşandı.

Gaziantep Ticaret Odası’nca düzenlenen ‘Ulusal Program Çerçevesinde Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri’ konulu konferansa katılmak üzere gelen Karen Fogg ve beraberindeki heyet, Vali Erhan Tanju ve Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan’ı makamlarında ziyaret etti. Heyetin valilik ziyaretinde, Büyükelçi Fogg ile Vali Tanju arasında ilginç bir diyalog yaşandı. Tanju, Gaziantepli işadamlarının Fransızlara özel bir ilgisi olduğunu söyleyince, Fogg Valilik girişindeki Gurur Salonu’nda 2 yıl önceki ziyaretinde gördüğü bir tabloyu anımsattı. 1921’de Fransızların kenti işgali ve bir yıl sonraki kurtuluştaki direnişi simgeleyen, Fransız-Ermeni işbirlikçilerinin ellerinde süngülerle bir Türk kadınının çarşafını indirmesi ve oğlunun engelleme girişimlerini anlatan kabartmayı ima eden Fogg, ‘‘Fransız işadamları gelirse aşağıdaki tabloyu da gösterin o zaman’’ diye konuştu.

Bu sözler üzerine salonda buz gibi hava esti. Vali Tanju yanına bir görevliyi çağırarak basın mensuplarının dışarı çıkarılmasını istedi. Basın mensuplarının çıkarılmasından bir süre sonra ziyaret sona erdi. Daha sonra Vali Tanju, Belediye Başkanı Celal Doğan ve Büyükelçi Karen Fogg, Hukukçular Lokali’nde öğle yemeği yediler. Vali, Belediye Başkanı ve Karen Fogg Ticaret Odası’na ayrı ayrı gelerek, burada düzenlenen konferansa katıldılar. İktisadi Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Meral Gezgin Eriş’in konuşmasını dinleyen Vali Tanju ve Başkan Doğan, Büyükelçi Fogg’a konuşma sırası gelmeden birlikte salonu terkettiler.

Yorumlar kapatıldı.