İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azg: ABD Ermenistan’a Deneyimli Diplomatını Yolluyor

ABD Başkanı Bush’un imzaladığı kararmane ile RF’nundaki diplomatik misyon başkanının yardımcısı John Malcolm Ordway’ı Ermenistan’a elçi olarak atadı.

Sayın Ordway bu yakınlarda Yerevan’a hareket edecek. Amerikan yasalarına göre, Başkanın bu kararını Senato’nun onaylaması gerekiyor. Gözlemciler ise John Ordway’ın elçiliğini “anlamlı” bulmaktadırlar.

Ordway deneyimli diplomat olmasının yanında Rusça’yı çok iyi konuşabilirken, Sovyet ve Sovyet sonrası özellikler hakkında yeterince bilgiye sahiptir. 1982-84 yıllarında Ordway, ABD Dışişleri Bakanlığında Amerika-Sovyet ilişkileriyle ilgilendi, 1985 yılında Moskova’ya atandı. Burada bulunduğu zamanlarda SSCB’nin iç gelişmelerini inceledi. 1987 yılında ise Washington’a geri dönerek, Dışişleri Bakanlığının önce Zambia-Malavi bölümünü yönetti, daha sonra Güney Afrika sorunları müdür yardımcısı görevine atandı. Ordway’ın görüşmelerdeki yetenekleri sayesinde Namibia bağımsızlığını elde etti.

1990-92 yıllarında tekrardan Sovyet, sonra ise Rus sorunlarıyla ilgilendi. 1996 yılında Nato’nun politik sorunlar komitesinin Amerikan temsilciliğinde de bulundu. 1999 yılında Ordway ABD’yi RF ‘unda üst düzeyde temsil etti. O, RF’de Amerikan çıkarlarını koruyan “ikinci” şahsiyetti.

Gözlemciler, ABD Başkanının bu kadar deneyimli bir diplomatı Ermenistan’a yollamasını Washington’un kendi “Kafkasya politikasını” aktifleştireceğine bağlamaktadırlar.

Yerevan ise bu atamanın olumlu olması düşüncesindedir. Bu düzeyde bir diplomatın atanması Ermenistan’ın ABD için önemini vurgulamaktadır.

“Nezavisimaya Gazeta” (kısaltmalarla)

Yorumlar kapatıldı.