İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TÜSİAD’tan alternatif coğrafya

Büyük sanayici ve işadamlarının oluşturduğu Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) örgün eğitim alanında da çalışmalara başladı. TÜSİAD lise öğrencilerine yönelik farklı bir Türkiye coğrafyası kitabı hazırladı.

“Coğrafya 2001” adını taşıyan kitap, küresel coğrafyayı anlatmayı hedefliyor. Kitabın amacı, “yeni bir anlayışla küreselleşen dünya coğrafyasını anlatmak” olarak ifade ediliyor. Kitapta Anadolu’da kurulan devletler ve bu devletlerin coğrafyası ele alınıyor.

Anadolu’da köle ve gayri müslim ve müslüman toplulukların göç hareketleri, Urfa kontluğu, Kilikya Ermeni prensliği gibi tarihi oluşumlar haritalarla açıklanıyor.

Kitapta Anadolu’daki dil mozaiği, resmi sayım sonuçları dikkate alınarak anlatılıyor. Kitapta dillerin oluşumdan, dini hareketlerin coğrafyasına kadar bir çok konu haritalarla resmediliyor.

DİNİ TOPLULUKLAR, KÖLELER, GÖÇLER

Kitaptaki haritalardan biri 1550-1650 yılları arasında Anadoluda yaşanan göçleri anlatıyor. Göç eden topluluklar, “müslüman”, “gayri müslim” ve “köle” olarak ayrılıyor.

Haritaya bakıldığında, örneğin, Kafkasya’dan kölelerin Karadeniz bölgesine, Yahudilerin de İzmir’den Yunanistan’a göç ettiği anlaşılıyor.

15’E YAKIN ANADİL

Kitaptaki ifadesiyle “Anadolu’da konuşulan 15’e yakın anadil” resmi nüfus sayım sonuçlarına göre tasnif ediliyor. Bir tabloda 1925 ile 1965 yılları arasındaki sayım sonuçlarına yer veriliyor. Bu tabloya göre örneğin Lazca konuşanların sayısı 40 yıl içinde 5’te 4 oranında azalıyor.

Kitapta Anadolu’da kurulan devletler ve bu devletlerin coğrafyası ele alınıyor.

ERMENİ PRENSİLİĞİ, URFA KONTLUĞU

Mersin-Adana-Tarsus bölgesinde kurulan Kilikya Ermeni prensliği, Urfa kontluğu gibi çok sayıdaki tarihi oluşum haritalarla anlatıyor.

Kitabın politik coğrafya ile ilgili bölümleri karikatürlerle destekleniyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği, Yunanistan’la ilişkileri, NATO’daki rolü kitapta ele alındığı konular arasında.

TÜSİAD’ın kitabında deprem gibi sismik risklere karşı ayrı bir bölüm oluşturulmuş. Kitapta sismik hareketlerden korunmak için pratik önerilere yer veriliyor.

SEZER VE ECEVİT’E DE SUNULDU

TÜSİAD’nın kitabı Türk akademisyenlerce hazırlandı. Kitapta uluslararası kabul görmüş coğrafya ve ansiklopedik kaynaklardan yapılan çeviriler ve haritalar kullanıldı.

Başkanlığını Nuri Çolakoğlu’nun yaptığı Sosyal İşler Komisyonu tarafından çağdaş bir anlayışla hazırlanmış coğrafya kitabının bir örneğinin, TÜSİAD heyetinin Ankara’da yaptığı temaslar sırasında Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu’na sunulduğu kaydedildi.

TÜSİAD heyetinin Ankara’daki görüşmeleri sırasında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Bülent Ecevit’e de sunulan coğrafya kitabıyla ilgili çalışmaların Temmuz ayı sonunda tamamlanacağı ve basına tanıtılacağı belirtildi.

Son ve güncel bilgilerle donatılmış kitapla ilgili olarak, Talim Terbiye Kurulu’na başvuru yapıldığı da bildirildi.

Yorumlar kapatıldı.