İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TRT: Ermeni Soykırım İddialarına Kitapla Yanıt

Ermeni soykırımı iddialarına karşı TBMM tarafından hazırlanan, yerli ve yabancı bilim adamlarının çalışmalarını içeren “Osmanlı’nın Son Döneminde Ermeniler” adlı kitap, kamuoyuna tanıtıldı. TBMM Başkanı Ömer İzgi yaptığı açıklamada, “Kitap Türkler tarafından Ermeni toplumuna yönelik soykırım yapılmadığını ortaya koyuyor.” dedi. İngilizce olarak basılan kitap, parlemento, kütüphane ve araştırmacılara gönderilecek.

TBMM Başkanı İzgi, İngilizce olarak hazırlanan kitabın tanıtımı nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Ermeni soykırımı iddialarıyla haksız ve dayanaksız bir biçimde suçlandığını belirterek, bunların tek taraflı, her türlü tarihi ve bilimsel verilerden uzak nitelikte olmasına rağmen dünya kamuoyunu etkilediğini kaydetti.

Ermeni toplumu üzerinde çıkar uman kimi çevrelerin ve devletlerin, tarihi gerçeklerin tersine Türkiye’yi ağır bir biçimde suçladığını ve bu konuyu siyasi malzeme olarak kullanıp, parlamentolarından kararlar çıkardığını anlatan İzgi, hiçbir bilimsel veriye dayanmayan suçlamalarla koskoca bir ulusun itham edilebildiğine dikkati çekti.

Türk-Ermeni ilişkileri tarihsel, hukuksal ve bilimsel boyutlarıyla irdelendiğinde, ileri sürülen ve baştan sona akıl dışı olan suçlamaların ne kadar dayanaktan yoksun olduğunun görüleceğini ifade eden İzgi, “-Kendi arşivlerini tarasalar pek çok doğruyu bulacak olan kimi çevrelerin, tarihi doğrulardan ve bilimsellikten uzak bir yaklaşımla, tarihin ve tarihçilerin değerlendireceği bu konuyu istismar çabalarını sürdürmelerini üzücü bir durumdur.” dedi.

TBMM’nin desteğiyle hazırlanan kitabın “soykırım iddiaları” konusunda pek çok soruya yanıt verdiğine işaret eden İzgi, eserde bilimsel doğrulara gölge düşürecek hiçbir izin bulunmadığını, soykırım konusunda ciddi anlamda araştırma yapmak ve sonuçları ne olursa olsun dünya kamuoyuna açıklamak üzere bu konuda belge ve bilgilerin bulunduğu çeşitli devlet arşivlerinin uzmanların titiz çalışmasının ürünü olduğunu bildirdi.

Kitabın editörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Türkkaya Ataöv ise, Ermeni sorunu konusunda sayısı hayli kabarık yabancı yayınların yanlış tanım, peşin hüküm ve tek yanlılıktan da öte çok sayıda belge sahtekarlıkları, anlamlı eksiklikler, büyük abartmalar ve temel çelişkilerle dolu olduğunu belirtti. Ataöv, “-Bu konu Osmanlı tarihinin parçasıdır. Bu nedenle, Osmanlı belgeleri birinci derecede ve vazgeçilmez nitelikte önemlidir.” dedi.

TRT web sitesi

Yorumlar kapatıldı.