İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yalçın Bayer: Yeter! Söz milletin

TSK’ya tahsisli arazide şüpheli bir durum var

İSTANBUL, Ortaköy Deresi’nin sonundaki caminin sağından Ambarlıdere’ye çıkan yol üzerinde boş bir alan vardır. Korkmaz Yiğit’in yaptığı konutların alt kesiminde kalır. ‘Elmalık’ diye bilinen 45.5 dönümlük bölgenin çok eski yıllarda Ermeni mezarlığı olduğu söylenir. 1973’te açılan Boğaz Köprüsü’nü bir savaş halinde korumak amacıyla zaman zaman buraya uçaksavar topları yerleştirildiği bilinir.

Arazi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na tahsislidir. Bu anlamda askeri bölge sayılır. Ancak bundan bir süre önce araziye Ermeni Vakfı sahip çıkar; 20.2.1997 tarihinde zilyetlik davası açar.

Davada, Hazine’yi, Hazine avukatı Necati Zeybek savunur. Ancak, Ermeni Vakfı’na karşı devleti savunmakla mükellef olan avukat Necati Zeybek, dava açıldığında ve dava süresince olan gelişmelerden Maliye Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’na hiçbir şekilde bilgi vermez.

Sonuçta, davanın 5.3.1998 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı aleyhine sonuçlandığı öğrenilir. Dava, Zeybek tarafından temyiz edilir, ancak temyiz Yargıtay 1. Hukuk Dairesi’nin 2.5.2000 tarihli kararı ile reddedilir.

Bunun üzerine Hazine avukatı Necati Zeybek tarafından Yargıtay kararına karşı 3.2.2000 tarihinde iade-i muhakeme talebinde bulunulur. Ancak talep zamanında yapılmadığı için Yargıtay tarafından 22.11.2000’de reddedilir.

Şimdiki son durum şudur:

Milli Emlak Müdürlüğü, karara karşı konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Söz konusu arazi üzerinde Ermeni Vakfı’nca yapılan mülkiyet iddiasının asılsız olduğu hakkında İstanbul Muhakemat Müdürlüğü’ne bir yazı gönderiliyor.

Söz konusu arazinin 1968’den beri Hazine adına kayıtlı olduğu, 1973’ten beri fiilen Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanımında bulunduğu, 1936 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile azınlık vakıflarının mal edinmelerinin dondurulduğu, bu konuda Yargıtay tarafından verilmiş kararlar olduğu, davada Ermeni Vakfı lehinde tanıklık yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunulduğu, ancak, ‘şartla salıverilme’ nedeniyle davanın düştüğü anlaşılıyor.

Hazine avukatı Necati Zeybek’in dava ile ilgili olarak Defterdarlık, Milli Emlak ve Milli Savunma Bakanlığı’na bilgi vermemesi, iade-i muhakeme talebinin süre aşımı sonrasında yapılması ilgi çekici bulunuyor. Bunun yanında, avukat Necati Zeybek’in davadan kısa bir süre sonra emekli olması da bir diğer ilgi çekici konuyu oluşturuyor.

Söz konusu gelişme üzerine MSB tarafından karşı dava açılması hazırlıklarına başlandığı bildiriliyor.

İlginç bir durum. Bakalım, ne olacak?

Yorumlar kapatıldı.