İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Ani katliamına suçüstü

Salih ŞAHİN-Erdoğan KARABAĞ / KARS, DHA

Kars’ın sınıra yakın kesimindeki Ani Harabeleri’ni tahrip etmek için 150 metre uzaklıktaki taşocağında dinamit patlatan Ermenistan, durdurduğunu ilan etmesine rağmen suçüstü yakalandı. New York Ermeni Kilisesi ve Türk- Ermeni İş Geliştirme Konseyi’nin düzenlediği geziyle Kars’a gelen 150 ABD’li Ermeni, dün Ani Harabeleri’nde ayin yaparken, Ermenistan’daki taşocağında yine dinamitler patlatıldı ve konukların yüreği ağzına geldi.

Ani Harabeleri’ndeki tarihi kalıntıları gezen grup, bir süre sınırı çizen Arpaçay Nehri’ni ve sınırın Ermenistan tarafını seyretti. Kars’ta barış ağacı dikilmesinin ardından ANAP’lı Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu’nun da katıldığı gezide Ermeni turistler, çok değer verdikleri Katedral’de mum yakıp dua ettiler. Ayini, ABD’den gelen Papaz Vertanes Kalaytian yönetti. Ayinin manevi atmosferine kapılıp dua eden Ermeni turistler, Ermenistan’daki taşocağından peş peşe patlatılan dinamitlerin gürültüsüyle irkildi. Görevliler, Ermenistan’da faaliyetinin durdurulduğu öne sürülen taşocağında yine dinamit patlatıldığını söylediler.

Papaz Kalaytian, tarihi değerlerin dinamitlenmesi haberini ABD’de Hürriyet Gazetesi’nden öğrendiğini söyledi. Kalaytian, ‘‘Zaten Ermenistan’a taşocağının kapatılması konusunda öneride bulunmuştum. Ayin sırasında bu olayı bir kez daha yaşadık. Bir daha olmaması için gerekenleri yapacağız’’ dedi.

Kadehler dostluğa kalktı

Kars Simer Otel’de önceki gün Ermeni konuklarıyla barış yemeğinde buluşan Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, iki ülke halklarının dostluğuna kadeh kaldırdı. Alibeyoğlu, ‘‘Biz geçmişi unutarak Kars ve Gümrü kentlerini kardeş şehir ilan ettik. Kafkasya’da barış rüzgarlarının esmesini istiyoruz’’ dedi. Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasını gündeme getiren ABD’li Ermeniler ise yaklaşık 6 milyon Ermeni’nin Ani hasretiyle yanıp tutuştuğunu söyledi. Karslı gençlerin yöresel folklörden örnekler sergilediği gecede, Atatürk’ün Kars’a gelişi sırasında oynanan ‘Hoş gelişler ola’ oyunu, alkış topladı.

Yorumlar kapatıldı.