İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Birleşmiş Milletler Dünya Mülteci Günü Paneli

Birleşmiş Milletler Dünya Mülteci Günü sebebiyle 18 Haziran,Pazartesi günü Bilgi Üniversitesi’nde bir panel düzenleniyor. Özellikle Mete Tunçay’ın yapacağı “Osmanlı tarihinde Mülteci Konusu” adlı konuşma ilgi çekici.

Etkinlik şöyle tanıtılıyor

18 Haziran 2001 Pazartesi – Saat 09.30
Yer; Bilgi Üniversitesi / Dolapdere Kampüsü

Euripides: “Yeryüzünde birinin anayurdunu yitirmesinden daha büyük bir acı yoktur.”

Bir yeryüzü dayanışması için çağrı

Savaşlar, politik ya da dinsel çatışmalar, işkence ve diğer tüm insanlık suçları. Sonuç; Bugün dünya üzerinde 22 milyon insan anayurdundan koparılmış, mülteci olarak yaşıyor.

Türkiye de geçtiğimiz yıllarda büyük çaplı mülteci hareketlerine sahne oldu. Tüm tarihinde olduğu gibi son dönemde gelen bu insanlara da kapılarını açtı. 1988 ve 1991’de Kuzey Irak’tan yüzbinlerce insan Turkiye’ye sığındı.

1989’da Turk asıllı Bulgar vatandaşları, 1992’de Bosnalılar, 1999’da da Kosovalılar kitleler halinde Türkiye’ye sığındılar.

Günümüzün bu çok önemli insani sorununa dikkat çekmek amacıyla, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, oy birliği ile 20 Haziran tarihini “Dünya Mülteci Günü” olarak ilan etti. Tüm insanlığı ve Türkiye’yi de yakından ilgilendiren sığınma/mülteci olgusu, ilk Dünya Mülteci gününde, dünyadaki etkinliklere paralel olarak İstanbul’da da ele alınıyor. Türk toplumunun çeşitli kesimlerini temsil eden kuruluşlar, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin de desteği ile, bu insani sorunu topluma mal etmek amacıyla harekete geçti.

Bu amaçla Türkiye’nin önde gelen bilim adamları, gazeteciler, sanatçılar, sivil toplum temsilcileri ve mülteciler, İstanbul’daki bir panel-konferansta buluşuyor. Mülteci sorununa dikkat çekebilmek, mültecileri haklarına kavuşturmak, onlara hakettikleri saygıyı sağlamak, global bir eylem zincirinin halkası olabilmek, dünyayı daha yaşanır, barış ve güvenlik dolu kılabilmek için.

Geçmişten bugüne multecilik sorununun ele alınacağı ve mültecilerin de “mülteci olarak yaşama” deneyimlerini, sorunlarını aktaracakları bu etkinlikte sizi de aramızda görmek arzusundayız.

Örnekler gösteriyor ki, insanlık, mültecilik trajedisini başarı öykülerine dönüstürebilecek potansiyele sahip. Mültecilerin daha insanca bir yaşam sürebilmeleri, eğitim, sağlık ve diğer tüm insani haklardan yararlanabilmeleri için herkesin yapabileceği şeyler var.

Sizin de!.

Program şöyle

9.30 Açılış
Sunuş Konuşması, Mirza Hussain Khan, UNHCR Türkiye Temsilcisi

9.45 Panel
Kemal Kirişçi. Bogaziçi Üniversitesi
“UNHCR-Hükümet işbirliği ve Avrupa Birliği giriş süreci açısından sığınma”

Mete Tunçay, Bilgi Üniversitesi
“Osmanlı tarihinde Mülteci Konusu”

Soli Özel, Bilgi Üniversitesi
“Gelecek Perspektifi”

Şule Kut, Bilgi Üniversitesi
“Günümüzde Balkanlar ve Mülteci sorunu”

Aydın Engin, Yazar
“Yurtdışında mülteci olmak”

Esra Koç, Araştırmacı
“Nevşehir’de Mülteciler”

Mithat Bereket, Panel Yoneticisi

12.00 Dia Gosterimi
Coşkun Aral

12.10 Mülteciler anlatıyor, Makedon ve Avrupa dışından mülteciler sürgündeki yaşamlarını paylaşıyor.

Yorumlar kapatıldı.