İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

129 Yıllık Kilise Yenilendi

Hatay’ın İskenderun ilçesinde 129 yıl önce kurulan ve 6 ay süren çalışma ile 35 bin dolar harcanarak restore edilen Karasun Manuk Ermeni Kilisesi , düzenlenen törenle ibadete açıldı. Türkiye Ermenileri Patriği Mesrop Mutafyan ile Beyrut Patrikvekili Vartan Demirciyan, açılışı yapılan kiliseyi kutsadı.

Türkiye Ermeni Patrikhanesi Başpiskoposu Şahan Sıvaciyan, Episkopos Aram Demirciyan ile Amerika, Suriye ve Lübnan Ermenilerinin de katıldığı törende gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mutafyan , onarım ve açılışın, Ermeniliğin tanınmasının 1700. yılına rastlamasından dolayı mutluluk duyduklarını söyledi.

Ermenice yapılan ve yaklaşık iki saat süren ayinde konuşması Türkçeye çevrilen Beyrut Patrikvekili Demirciyan ise, İskenderun Kilisesi’nin 1939 yılına kadar Beyrut’a bağlı olduğunu ve o tarihten sonra İstanbul Patrikhanesine bağlandığını ifade etti.

Yenilenmek için “para” yetmez

Birlik, barış ve mutluluk çağrısı da yapan Demirciyan,şöyle konuştu:

“İnsanlar kendilerinden vererek, vazgeçerek, birşeyleri yaratabilir, üretebilirler. Bu kilise de pekçok insanın katkılarıyla yenilendi,güzelleşti. Çünkü insanlar kendilerinden bir şeyler verdi. Bu özveriyle burası güzelleşti, değer kazandı ve gerçekten olması gerekene ulaştı. Biz para vererek mabetlerimizi, tapınaklarımızı onarabiliriz. Ama, eğer kendimizi yenilemezsek , ruhumuzu yenilemezsek, insanlığımıza ilişkin yapılması gerekenleri yapmazsak, o zaman bu yenilenme gerçek anlamına ulaşmış olmaz.”

Mutafyan ve beraberindekiler, daha sonra Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde gitti ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından, ‘cemaat azlığı’ gerekçe gösterilerek vakfına el konulan Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi ile Antakya St. Pierre Kilisesi’nde ayin düzenledi.

Yorumlar kapatıldı.