İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

NİŞANYAN EVLERİ YIKILACAK

Selçuk’un eski bir Rum köyü Şirince’ye yerleşerek, yıkılmış ya da her nasılsa yıkılmamış, ama yıkıldı yıkılacak Rum evlerini
restore eden Sevan ve Müjde Nişanyan son günlerde epey dertli. Nişanyan Evlerinden biri, Selçuk Kaymakamlığının kararıyla — kaçak yapı olduğu gerekçesiyle — 11 Haziran 2001 günü yıktırılıyor.

Nişanyanların konu ile ilgili yaptıkları basın açıklaması şöyle…

Şirince’de tarihi köy evlerini restore ederek oluşturduğumuz Nişanyan Evlerinden biri, Selçuk Kaymakamlığının kararıyla — kaçak yapı olduğu gerekçesiyle — 11 Haziran 2001 günü yıktırılıyor. Direniş ihtimaline (!) karşı ilçe jandarması teyakkuza geçirildi. Bu yetmediği gibi, 1989’dan beri oturduğumuz kendi evimiz için de yıkım emri tebliğ edildi. Öteki Nişanyan Evleri için alınmış olan yıkım kararlarının da yakında uygulamaya konmasını bekliyoruz.

Bir rüya böylece sona eriyor. – NEDEN?

Bu sorunun cevabını basınımızın değerli bir kalemi sanırız daha iyi veriyor.
“Bu ülkenin nitelikli, birikimli, namuslu ve ehliyetli insanlarına karşı inanılmaz bir düşmanlık ve tasfiye etme süreci işlemekte. Hem de yüzyıllardır!
Bu yüzden ortalık önce orta zekâlılara, sonra giderek kötülere, kurnaz cahillere ve hırsı aklından büyük türedilere kalıyor. Sistem şaşmaz biçimde iyileri ve yeteneklileri ayıklıyor.
Gelişmiş ülkelerde yönetim kademesinde bulunanlar halkın bir adım önündeyken, Türkiye’de tam tersi oluyor ve toplum, bu işi hiç beceremeyen kifayetsiz muhterislerin oyuncak tahtasına çevriliyor.
İşte bu sistemin adı “negatif seleksiyon!” Ve ne yazık ki, kara bir yazgı gibi ülkenin başına çöreklenmiş durumda.” (Zülfü Livaneli, 17 Mayıs 2001)

AYRINTILAR

Tipik bir Deli Dumrul yasası olan 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hükümlerince Şirince’de izinsiz çivi çakmak yasaktır.

İdare köyde kaçak yapılaşma sorunuyla başa çıkamadığı için, İzmir Valiliği, tipik bir Deli Dumrul fermanıyla, Mart 1997 tarihinden itibaren köyde her türlü inşaat ve tamiratı ikinci bir emre kadar yasaklamıştır.

Kanun gereğince bir yılda çıkarılması gereken “Koruma Amaçlı İmar Planı” halen çıkarılamamıştır. Kanun gereğince Koruma Kurulu tarafından bir ay içinde belirlenmesi gereken “Geçiş Dönemi Yapılaşma Koşulları” da, aradan dört yıl geçtiği halde belirlenememiştir.

Köyde tarihi evler bakımsızlıktan mezbeleliğe dönüşüp teker teker yıkılmakta, öte yandan kaçak müştemilat, ondülin çatılı gecekondu, gözleme salonu, pimapen doğramalı dükkan ve sanayi tipi çardak inşaatı harıl harıl sürmektedir.

İnşaat yapmak için, Kültür Bakanlığı adına ilçede korumadan sorumlu olan Selçuk Müzesi Müdürlüğünün SÖZLÜ onayı yeterlidir. Müdür Bey bazen izin verir, bazen vermez. Bazen Delfi kâhini gibi, hem onay hem red anlamına gelen mesajlar verir. Bazen sözlü izin verdiği bir yeri sonradan mahkemeye verdiği de görülmüştür. Müdür Bey her akşam köyde rakı içer. Köyde herkes Müdür Beyden çekinir, onun gönlünü hoş tutmayı sever. Selahattin Erdemgil 23 yıldan beri Selçuk Müze Müdürüdür. Hakkında defalarca yolsuzluk soruşturması açıldığı halde hep mevkiini korumayı başarır.

Biz Şirince’ye 1992’de yerleştik. Köyde toplam 6 evi, geleneksel köy mimarisinin şekline VE RUHUNA sadık kalmaya çalışarak restore ettik. Açık söylemek gerekirse, Müdür Beyi de “iplemedik”.

Sonuçta altı evimizin beşi hakkında yıkım kararı alındı. Hakkımızda 2863 sayılı yasaya muhalefetten toplam 6 yıl hapis cezası içeren beş ayrı ağır ceza davası açıldı. Ayrıca bahçemizde bulunan iki tane kırık sütun parçasından ötürü tarihi eser kaçakçılığı davası, Müdür Beyin şahsına ilişkin iki adet hakaret davası, iki tahliye davası, bir mühür fekki davası açıldı. “Ermenilik davası için çalıştığımız” iddiasıyla Müdür Bey tarafından polise yazılı ihbarda bulunuldu.

İşin komik olan yanı da şu: piyasada en çok satılan “Tarihi Şirince” kartpostalında gözüken beş-altı güzel “tarihi” evden üçü, bizim yaptığımız evler! Hepsinin yıkım kararı var.

SONUÇ VE HİSSE

Türkiye’de şehirli bir insan köye yerleşip, çağdaş medeniyet standartlarına uygun, düzgün, güzel, yaratıcı, çevreye örnek olacak işler yapabilir mi?
Cevap: Deli olması lazım.

Sevan & Müjde Nişanyan
Tel & fax: (0232) 898 3117
Email: nisanyan@nisanyan.com
www.nisanyan.com

Not

Görüş ve duygularınızı resmi makamlara iletmek isterseniz:

Selçuk Kaymakamı Hayri Sandıkçı fax: (0232) 892 6366
İzmir Valisi Alaattin Yüksel fax (0232) 483 2285, izmirsikayet@izmir.gov.tr
Turizm Bakanı Erkan Mumcu emumcu@turizm.gov.tr
Kültür Bakanlığı kultur@kultur.gov.tr

Özellikle Sn Alaattin Yüksel’in şu ana kadar konuya ilgili ve olumlu yaklaştığını belirtmek isteriz. Sn Mumcu’nun da sanırız konudan henüz pek haberi yoktur. Sizin görüşlerinizin yine de etkili olacağını tahmin ediyoruz.

Yorumlar kapatıldı.