İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘K.Atatürk’ imzasının yaratıcısı bir Ermeni mi

Atatürk’ün kullandığı ‘K.Atatürk’ imzasının yaratıcısının Ermeni Prof. Hagop Vahram Çerçiyan olduğu açıklaması ilgi uyandırdı. Türk tarihçiler tarafından da kesin bir ifadeyle ‘reddedilmeyen’ bu bilgiyi, önceki gün Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Garo Hamamcıoğlu, ‘Aydınlar ve Sanatkarlar Anıtı’nın açılışında verdi. ‘‘Atatürk’ün kullanıp beğendiği ‘K. Atatürk’ imzasının yaratıcısı Çerçiyan da bu mezarlıkta yatmaktadır’’ dedi. Atatürk’ün imzasıyla ilgili görüşler şöyle:

Berç Garo Şigaher (işadamı) Çerçiyan’ın imzayı hazırlaması gerçektir. Robert Kolej’de, kaligrafi (güzel yazı) hocalığı da yapan Prof. Dr. Çerçiyan’dan bizzat duydum. Atatürk’e imza lazım olmuş. Ankara’dan 5 adet imza örneği istemişler. Sabaha kadar heyecanla 5 imza hazırlamış. Ankara’ya gönderilen imzalardan bu bilineni seçmiş Atatürk.

Cemal Kutay (tarihçi-yazar) İmzanın yaratıcısının bir Ermeni olması da mümkün, bir efsane olması da. Ancak olması imkan dahilinde. O dönemde Ermeniler, Museviler, Rumlar Türk varlığı arasında, ayrılmaz bir bütündü. Sanatla, el işçiliğiyle de daha çok meşgullerdi.

Orhan Silier (Türk Tarih Vakfı Genel Sekreteri) Bu, olsa olsa bir tasarım sorunudur. Bilgi sahibi değilim. Bunu bilecek kişi çok azdır.

Garo Hamamcıoğlu (Şişli Ermeni Mezarlığı Komisyonu Başkanı) Tarihçi değilim. Ama imzanın yaratıcısının Çerçiyan olduğunu Pars Tuğlacı’dan da dinledim.

Yorumlar kapatıldı.