İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Amerikalı zengin Ermeniler Kayseri’de

ŞELALE KADAK(skadak@sabah.com.tr )

Amerika’da 600 bin Ermeni asıllı Amerikalı’nın bağlı olduğu kilisenin başı Khajag Barsamian ve Patrik 7 Haziran Perşembe günü Kayseri’ye geliyor. Üstelik yanlız da değiller. Tam 150 Diaspora Ermenisi de aynı tarihlerde Anadolu’da olacak.

İnanç turizmini başlatmak ve Amerikalı Ermeniler’le sıcak bir ilişki kurmak için müthiş çaba sarfeden Türk-Ermeni İş Geliştirme Konseyi Başkanı Kaan Soyak’ın girişimlerinin meyve vermeye başladığını görmek ne güzel.

Kaan Soyak, bundan tam bir yıl önce yaptığım görüşmede, Amerika’daki Ermeniler’in Türkiye aleyhine yaptığı lobiyi tersine çevirmek için yaptıkları mücadeleyi anlatmıştı. Bunu başarabilmek için de Ermeniler’in dini lideri Khajag Barsamian ile çeşitli defalar görüşmeler de bulunduğunu ve yavaş yavaş düşüncelerin olumlu yönde değiştiğini söylemişti. Kilise tam da o tarihlerde Anadolu’ya yapılacak olan inanç turizmine yeşil ışık yakmıştı.

Özlem sona eriyor

Amerikalı Ermeni turistlerin Türkiye’nin turizminin gelişmesine katkı sağlayacağı aşikar. Kaan Soyak, bu hafta yapılacak olan turun başarılı geçmesinin, Amerika’daki yaklaşık 50 bin Ermeni asıllı Amerikalı’yı daha Doğu Anadolu’ya çekeceğine inanıyor ki haksız da değil. Çoğu Anadolu’dan göç etmiş ve yıllarca Anadolu özlemiyle yaşayan Ermeniler ve onların çocukları doğup, büyüdükleri yerleri ziyaret etmeyi hep istedi. Ancak başta Kapadokya olmak üzere dinleri için kutsal olan tarihi mekanları gezmeye hep çekindiler.

Şimdi önlerine bu tarihi fırsat çıktı. Bu aynı zamanda Türkiye için de büyük bir fırsat. Şayet her iki taraf da bu fırsatı iyi değerlendirebilirse Amerika’daki zengin Ermeniler, turistik amaçlı seyahatlerini gerçekleştirebilecek, Türkiye’de iyi bir turizm gelirine kavuşacak.

Doğu’ya 180 milyon dolar

Kaan Soyak bir hesaplama yapmış ve diyor ki, Doğu ve Güneydoğu Anadolu, sırf Ermeni turistlerden yılda 180 milyon dolar kazanır. İşte o zaman da Güney Doğu’da Hilton, Hyatt Regency ve Conrad gibi lüks otellerin açılması hayal değil gerçek olur. İşte bu nedenle “Gregoryen’in Ayak İzlerinde” ismini taşıyan organizasyonun taşıdığı önem büyük.

Bugün İstanbul’a gelecek olan Amerikalı Ermeniler, iki gün İstanbul’u gezecek ve 7 Haziran’da da Kapadokya’ya gidecek. Tüm günü Kayseri’de geçireceği belirtilen Ermeniler’in 9-10 ve 11 Haziran tarihlerinde çeşitli gruplara ayrılarak Adana, Tarsus, Mersin, İskenderun, Kozan, Gaziantep, Maraş, Kilis, Süleymanlı (Zeytoun), Urfa, Sivas, Yozgat, Tokat, Amasya, Malatya, Elazığ, Arapkir, Diyarbakır, Muş ve Van’a ziyaretler gerçekleştirecek.

Soyak, Ermeniler’in 12 Haziran’da Kars’da toplanacağını ve Ani’deki törenden sonra Ermenistan’a da geçeceklerini söyledi. Kayseri’de ayrıca Vali, Belediye Başkanı, çeşitli işadamları dernekleri akşam büyük bir ‘Sevgi ve Kardeşlik Sofrası” kuracaklarmış.

Gördüğümüz kadarıyla Türk-Ermeni İş Geliştirme Konseyi var gücüyle çalışıyor. Konsey’in başarılı çalışmaları turizme hemen yansıyacak gibi görünüyor.

Yorumlar kapatıldı.