İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

GÖRÜŞME ERTELENDİ – Sonrası Ne Olacak?

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti(DKC) Devlet Başkanı Arkadi Ğukasyan Ermenistan’da yayınlanan günlük AZG gazetesine yaptığı açıklamada “Biz DKC’nin var olan şimdiki politik durumunun tanınması istiyoruz” dedi.

AZG- Bakü’yü ziyaret ettikten sonra AGİT-Minsk Grubu eşbaşkanlarında üyümserlik sanki kayboldu. AGİT-Minsk Grubu eşbaşkanları, Ermenistan ve Azerbaycan Devlet Başkanlarının Haziran ayında Cenevre’de gerçekleştirecekleri görüşmenin ertelendiğini açıkladılar. Politik gözlemciler ise Karabağ çatışmasının çözüm sürecinin tekraradan çıkmaza girdiğini tekraradan açıklamaktadırlar. Siz bu durumu nasıl değerlendirmektesiniz?

AĞ- Cenevre görüşmelerinin ertelenmesi bizleri umutsuzluğa sevkettiğini itiraf etmeliyim. Biz Ermenistan ve Azerbaycan diyaloğuna taraftarız ve onun dinamikliğine ile verimliliğine olumlu yaklaşmaktayız. Görüşmenin ertelenmesinde yapay mı yoksa gerçekçi sebeplerin mi var olduğunu bizler daha sonra öğreneceğiz. Fakat bugün uluslararası aracılar tarafların herbir yöneticisinin barışa ulaçma yolunda kendi payını katedebileceğine hazır olup olmadığı sorusunu yanıtlamalıdır.

Azerbaycan’a olan güvensizliğimizi ben pekçok kereler görüştüğümüz eşbaşkanlarına açıkladım. Biz kendi muhalefetimizi çok iyi tanımaktayız. Fakat Azerbaycan politikasında ben çelişkiler görmekteyim. Bir taraftan sorunun barışçıl yollarla çözümünü ilan etmekte, diğer taraftan agresif Ermeni karşıtı propaganda gerçekleştirmektedir. Biz sorunun tamamen çözüme kavuşturulacağı perspektiflerin aranıp bulunması taraftarıyız. Bu sorunu tekrardan bir savaşla çözme varyantı anlamsızdır ki bunun sonunda da tekraradan masaya oturulacak.

AZG- Karabağ tarafı, ya Dağlık Karabağ’a bağımsızlık ya da Ermenistan’la birleşme diyerek görüşmelerde karşılıklı tavizlerin yolunu tıkamış olmuyormusunuz?

AĞ- Bizim kararımız çok kesindir. Biz Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nin DKC var olan şimdiki politik durumunun tanınmasını istemekteyiz. Fakat, çatışma sonuçlarının giderilmesiyle bağlantılı bazı sorunlar vardır ki bunlara bizler karşılıklı tavizler temelinde çözüm bulmalıyız. Hangi açıdan bakılırsa bakılsın, bölgede barışın korunması faktörü olarak, oluşturulmuş olunan değerleri koruma temelinden kalkınılarak , Stratejik statükonun korunması ve güçlerin dengeleri hesaba alınmalıdır.

AZG- Son zamanlarda elde edilen toprakların geleceği konusu Azerbaycan’da olduğu gibi Ermenistan’da da tartışma konusu oldu.

AĞ- Halkımızın güvenliği açısından bu sorun Dağlık Karabağ için çok önem taşımaktadır. Bu bölgeler Dağlık Karabağ ordusunca elde edilmiştir ve bu zamana kadar da ordumuz tarafından denetlenmektedir. Bu toprakların geleceği sorunu Dağlık Karabağ’da çözümlenmelidir.Karabağ sorununun barışçıl çözümünün yılmaz bir savunucusu olarak sorunu askeri yollarla çözmek isteyen bazı Azeri politikacılarını uyarma ihtiyacı duymaktayım. Bu politikacılar savaş çığırtkanlığına son vermelidirler.

Herhalükarda, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Yönetimi çötışmanın politik yollarla çözülmesi ilkesini benimsemekte ve tüm sorunları görüşme masası etrafında çözmeye hazır olduğunu belirtmektedir.

Yorumlar kapatıldı.