İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hıncal Uluç: Bunlar da Dansın prensleri

İnsanın kaç kimliği vardır kimbilir?..

O gece Lütfi Kırdar sahnesindekilerle nasıl ortak kimliklerimiz vardı..

Bir defa bu cennet vatanın, bu kültür hazinesinin ortak çocukları idik..

İkincisi.. Kökenimiz de ortaktı.. Kafkasya’dan gelmiştik..

Çıktığımız yer ortak.. Vardığımız yer ortak.. Kardeş olmamız için yetmez mi?..

Kafkasya’nın farklı halklarından geliyoruz diye, düşman olmak yerine..


Pangaltı Lisesinden Yetişenler Derneği, önayak olmuş.. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül büyük çapta destek vermiş.. Ortaya fevkalade görkemli bir şov çıkmış..
Kalabalık bir koro, kalabalık bir dans gurubu, Ermeni halk şarkıları söylediler, Ermeni Halk Dansları sundular..

Nasıl, ama nasıl güzeldi..

İki yıldır hazırlanıyorlarmış bu gösteriye.. Çok yardım, çok destek gelmiş, buna rağmen 20 bin dolarlık harcama da yapmışlar..

Yarısı o çok çarpıcı kostümlere gitmiştir herhalde..

Anadolu, Ermeni ve Türk Kültürlerinin hem de nasıl yoğrulduğu bir eşik ve beşik olmuştur.. Yemeğinden müziğine.. Giyiminden, dansına..

Hangisi kimindir bilemezsiniz.. Önemli de değildir. Önemli olan, iki halkın bu kadar ortak zevk ve lezzetinin oluşudur..

Bir Kazazska oynadılar.. İşte bizim Çerkezlerin Şamili bu.. Nasıl keyifli, nasıl hünerli oynadı, Talar gençleri.. Karadeniz’in o en hızlı horonları, Çerkez kızlarının o nazlı adımları, hep ayniydi.. Hep ayni!..

Anadolu kültürü işte bu.. Anadolu mozayığı dediğimiz işte bu..

Binlerce benzer yanımızın üzerine dostluk, sevgi, kardeşlik anıtları dikeceğimiz yerde, bir tanecik ayrılığı kaşıyıp, düşmanlık, kin, nefret tohumları ekmek yakışıyor mu bize..

İstanbul’un güzelliği idi, azınlıklar.. Rumlar, Ermeniler.. Yahudi, Arnavut, Laz ve Boşnaklar.. Ve de aklınıza daha gelirse onlar.. Karagözde onlar vardı, orta oyunlarında onlar, operetlerde, tiyatrolarda onlar.. Sokakta, dükkanda, camide, kilisede, sinagogda onlar..

Bu mozayık bozuldukça, İstanbul bozuluyor, farkında değiliz.. Talar’ın gençlerini, Dansın bu coşkulu prens ve prenseslerini öyle keyifle seyrettim ki..

Teşekkürler dostlarım.. Kardeşlerim!..

Yorumlar kapatıldı.