İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntvmsnbc: New York Times’den Ermeni yanlısı tutum

ABD’nin en etkin yayın organlarından “New York Times” gazetesinin, Amerika’da yaşayan Türk akademisyen ve bilim adamlarının 19 Mayıs dolayısıyla yayınlamak istedikleri bildiriye sütunlarında yer vermeyi reddettiği ortaya çıktı.

Bildiriye imza koyan yaklaşık 125 Türk bilim adamı arasında, onkoloji uzmanı Erol Yorulmazoğlu ve Ohio Üniversitesi uzay mühendisliği profesörü Hayrani Öz gibi ABD çapında tanınan kişiler bulunuyor. Gazete, bildiriyi yayınlamama gerekçesi olarak da sözde Ermeni soykırımı konusunda “bilinen gerçeklere ters düşen ifadelerin yer almasını” gösterdi.

Konuyla ilgili olarak Anadolu Ajansı’na New York’ta bir açıklama yapan Yorulmaz ve Öz, görüştükleri gazete yetkililerinin kendilerine, “siz bu bildiriyle Ermeni soykırımını reddediyorsunuz. Dünyaca tanınmış bir soykırımını reddeden bir açıklamayı biz gazetemize koyamayız” yanıtını verdiklerini ifade ettiler. Türk akademisyenlerin bildirisinde, “Türklük aleyhine yapılan bu kampanyalar sona ersin; dünya tarihçileri ve akademisyenleri bu konuda ortak bir çalışma yapsınlar; Ermenistan, Azerbaycan ve Türkiye’de insanlar barış ve kardeşlik içinde yaşasınlar” gibi isteklere yer veriliyordu.

“New York Times” ta yayınlanması istenen bildiride, akademisyenlerin görüşlerinin yanı sıra 19 Mayıs’ta yapılacak Türk Günü Yürüyüşü ve Türk Kültür Festivali ile ilgili diğer etkinliklerden de söz ediliyor.

Gazete yetkililerinin, tamamen ilan niteliğindeki bu açıklamayı basmayı reddettiğini kaydeden Prof. Hayrani Öz, gazete yöneticilerinin “gerçek olarak kabul edilen sözde Ermeni soykırımını inkar eden birtakım düşünceleri biz yayınlayamayız. Bu iddialar tarihin gerçeklik duvarına da toslamıştır” tarzında yakışıksız ifadeler kullandıklarını da bildirdi.

“New York Times yoneticilerinin verdikleri yanıtın, klasik Ermeni dusunce ve görüşünü yansıtan bir yanıt olduğunu” vurgulayan Öz, “basın etiği açısından gazetenin sorumlulukları bulunduğunu ve Amerikan halkının aldatıldığını” kaydetti.

Türk bilim adamlarının bildirisinde, 1985 yılında 69 Amerikalı akademisyen tarafından yayınlanan bildiriye de gönderme yapıldı.

69 AKADEMİSYEN BİLDİRİSİ NEYDİ?

Amerikalı 69 bilim adamı 1985 yılında, sözde Ermeni soykırımıyla ilgili olarak yayınladıkları bildiride, şu görüşlere yer vermişlerdi: “Tarihi siyasetçiler yaratır fakat tarihi yazmak bilim adamlarının işidir.

Tarihçiler, bazı olaylar üzerinde anlaşamamaktadırlar. Ermeni soykırımı da münakaşalı konulardan biridir. Ortada bir soykırımı yoktur sadece iç çatışmalar mevcuttur. Bilim adamlarının bu konuda daha çok çalışma yapması gerekir.”

Amerikalı bilim adamlarının bildirisi, o tarihte hem New York Times hem de Washington Post gazetelerinde yayınlanmıştı.

Yorumlar kapatıldı.