İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Türkiye ile ilgili peşin hükmün kaynakları ve milli meselelere; özellikle Ermeni sorununa yansımaları’ konferansı

Rotary 2420.Bölge Güvernörlüğünün 30 Mayıs Çarşamba günü, Cemal Reşit Rey salonlarında saat 14:00 – 17:00 arasında düzenlediği konferansa konuşmacı olarak Prof.Justin McCarthy katılıyor. Ayrıca Patrik MesrobII’de Berç Keresteciyan Türker anısına düzenlenen onur belgesini alacak.

Konferans şöyle tanıtılıyor…

“Türkiye ile ilgili peşin hükmün kaynakları ve milli meselelere; özellikle Ermeni sorununa yansımaları”

Rotary 2420.Bölge Güvernörlüğü, Prof.Justin McCarthy’nin 30 Mayıs Çarşamba günü, Cemal Reşit Rey salonlarında saat 14:00 –
17:00 arasında vereceği konferansa ve bu vesile ile düzenlenen onurlandırma törenine sizi davet etmekten şeref duyarlar

Program

13:00-13:50 Kayıt, Fuayede kitap ve kulaklık temini
14:00-14:10 Açılış Konuşması Hatice Şarizi (Guvernör) – Melih Berk (Guvernör Yardımcısı)
14:10-15:10 Prof.Justin McCarthy Konferansı
15:10-15:30 Ara
15:30-16:30 Prof.Justin McCarthy’nin soruları cevaplandırması
16:30-17:00 Berç Keresteciyan Türker anısına düzenlenen onur belgesinin Türkiye Ermenileri Patriği MEsrob II’ye takdimi.
Kıdemli basın emekçisi, tarihçi yazar Cemal Kutay ve Prof.Justin McCarthy’e “Tarihi Yapanlara Sadık Kalarak Yazanlar Ödülü” ve Rotary PHD ünvanlarının takdimi, adlarına burs tahsisi, kapanış.

Patrik MesrobII’nin anısına düzenlenen onur ödülünü alacağı Berç Keresteciyan Türker de şöyle tanıtılıyor.

Berç Keresteciyan Türker
1870 – İstanbul 26/07/1949

Türk uyruklu Ermeni maliyeci ve siyaset adamı. Dilci ve sözlük yazarı Bedros Keresteciyan’ın yeğeni. Galatasaray ve Robert
Kolej okullarında okudu. Çok iyi Osmanlıca, Fransızca, Ermenice, İngilizce, Rumca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca
öğrendi. Mütareke yıllarında Osmanlı Bankası Müdürü ve Hilal-ı Ahmer (Kızılay) Cemiyeti ikinci başkanı olarak görev yaptı.

İstiklal savaşı sırasında sağlık malzemelerini takalarla İnebolu’ya taşıyanların başındaydı. 1919 yılı Mayıs ayında Atatürk ve arkadaşları deniz yoluyla Samsun’a gidecekleri sırada, Berç Türker, Mustafa Kemal Paşa’ya avukatı Sadeddin Ferid Bey (Talay) aracılığıyla, İngilizlerin Karadeniz’de kendilerini taşıyan gemiyi torpilleyeceklerini gizlice haber vermesi üzerine bindikleri Bandırma vapuru, bizzat Mustafa Kemal’in emriyle daima kıyıdan seyretti. Sakarya savaşında kullanılan topların evvelce sökülmüş ateşleme mekanizmaları Türker’in borç verdiği 15.000 liralık şahsi tasarrufu ile Teşkilat-ı Mahsusa tarafından gizlice geri alınmıştır. Osmanlı Bankası Genel Müdürlüğünden emekli olan Berç Türker, Ziraat Bankasında uzman olarak çalıştı. 1934 yılında Afyonkarahisar’dan Milletvekili seçildi ve Cumhuriyet döneminde TBMM’ne giren ilk Ermeni Parlemento üyesi olarak ekonomik konularda Meclis müzakerelerine katıldı. Parlementodaki görevi 1942 yılına kadar sürdü. Berç Türker, Taksim Cumhuriyet Anıtı’nın abide komisyonu üyesi de olmuştur. 1949 yılında yaşama veda eden Berç Keresteciyan tam bir Osmanlı Türkü idi, ruhu şad olsun.

Yorumlar kapatıldı.