İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sayat Nova organizasyonu ‘Kardeş Türküler’ konseri

Kardeş Türküler gurubu 2 Haziran Cumartesi günü, saat 20.00de Beşiktaş Kültür Merkezi’nde Sayat Nova Korosu organizasyonunda bir konser düzenliyor.

Biletler Pangaltı Bilim Laboratuarı’ndan [Pakrat Bey, Tel: (212) 241 79 91] temin edilebilir. Bilet fiyatları ise 10.000.000.- , 7.500.000.- ve öğrenci 5.000.000.- TL.

Kardeş Türküler gurubu kendisini şöyle tanıtıyor…

Kardeş Türküler 1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü’nün müzik kolu tarafından hazırlanan bir konser çalışmasının adı olarak gündeme geldi. Anadolu halk şarkılarını kendi kültürel yapılarını baz alarak orijinal dilleriyle yorumlamaya çalışan bu proje izleyen yıllarda da devam etti. Ana olarak dört bölümden oluşan ilk konser dizisi Türk, Kürt, Azeri ve Ermeni şarkılarından oluşuyordu. Ve bu çıkış, politik anlamda ‘kardeşlik içinde birarada yaşama’ ilkesine dayanarak, halklar arasında yaratılmaya çalışılan kutuplaşma ve gerilime müzikal düzlemde cevaplar geliştirmeye çalışıyordu. Daha sonraki dönemlerde Kardeş Türküler çalışması, değişik kültürlere ait şarkılara da yönelerek repertuarını genişletmeye başladı: Laz, Gürcü, Çerkes, Çingene, Makedon, Alevi, vs. ezgileri müzik topluluğunun oluşturmaya çalıştığı düzenleme anlayışı içinde biçimlendirilerek icra edildi. 1995 yazında kurulan Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nun müzik birimini oluşturan grup, bir yandan çeşitli sanatsal etkinliklere ve kültürel gecelere, festival ve şenliklere katılırken, diğer yandan da repertuarının bir bölümünü değerlendirmek üzere, Feryal Öney’in solist olarak yer aldığı ve Azeri müzisyenlerle hazırlanan ‘Hardasan / Azeri Şarkıları’ adlı albüm çalışmasını yayınladı.

……..Bir yıl sonra Haziran 1997 tarihinde, Anadolu-Mezopotamya eksenindeki müzik geleneklerinin ürünlerini örneklemek üzere ‘Kardeş Türküler’ albümünü çıkaran grup, zaman içinde bu ad ile tanınmaya başladı. Aynı dönem bir özel radyonun yaptığı dinleyici anketinde ‘yılın grubu’ seçilen Kardeş Türküler, ikinci albümünü daha lokal ve spesifik bir projeye ayırdı: ‘Doğu’ albümü o coğrafyanın müzikal mirasını ve sunduğu olanakları araştırmaya çalışan grubun, kendi ‘sound’unu oluşturması yolunda önemli bir adım oldu.

……..Folk Roots dergisinin Temmuz 2000 tarihli sayısında tanıtımı yapılan albüm, aynı dönemde İngiltere’de yayın yapan Radio Not-Wonderful’un listesinde 4. sırada yer aldı. 2000 yılının Şubat ayında, Jérôme Cler’in hazırladığı ve Cité de la Musiques / Actes Sud tarafından Fransa’da yayınlanan Musiques de Turquie adlı kitabın CD ekinde, grubun yorumladığı iki şarkıya da yer verildi. 1999 yılında ‘çağdaş halk müziği’ dalında Truva Kültür-Sanat ödülünü alan Kardeş Türküler’in Doğu albümünden bir şarkı, Songlines dergisinin Anadolu müziklerine ayırdığı Ekim sayısında vereceği karma albümde de yer alacak.

……..Grup, coğrafyamızın çok-kültürlü, çok-etnili yapısını, ilk kez çektiği bir Türkçe-Kürtçe kliple de gündeme getirmeye çalıştı. Kültürler arasındaki alışverişin müzikal alanda bir örneği olarak düşünülen bu şarkının klibi, bir ‘ilk’ olması itibariyle ana haber bültenlerine konu olduysa da, ulusal kanallarda şimdiye dek yayınlanmadı; ama kardeşlik ve barışı önemseyen çevrelerde olumlu tepkiler aldı. Çünkü sorun bu tür ürünlerin yayınlanma(ma)sında değil, çok-kültürlülüğe bakışımızda açığa çıkıyor.

……..Yurt içi ve yurt dışında birçok konser ve turneye katılan Kardeş Türküler, son olarak ‘Vizontele’ filminin müziklerini gerçekleştirdi.

Yorumlar kapatıldı.