İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’a S-300 füzeleri yerleştiren Rusya, hemen ertesinde bu ülkeyle Türkiye sınırında ortak tatbikata başladı

MOSKOVA – Rusya, Ermenistan`ın Türkiye sınırında bu ülke ile birlikte ortak hava savunma tatbikatlarına başlarken, bunun aynı zamanda, ABD Başkanı George Bush`un füze savunma sistemine ilişkin son açıklamaları ışığında ‘daha da büyük bir anlam kazandığı’ görüşünü dile getirdi.

Ermenistan`ın hava savunma güçleri ve Rusya`nın Ermenistan`daki 102 no`lu üssüne bağlı birlikler, ortak operasyonel hava savunma tatbikatlarına başladı.

‘Ermenistan sınırının Rus ve Ermeni güçlerince ortak korunması’ amaçlı tatbikatların başlangıcı dolayısıyla Ermenistan`ın Türkiye sınırı yakınındaki Gümrü kentinde bugün düzenlenen törende konuşan Rusya Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Anatoli Kornukov, “Sınırların ortak korunmasının önemi, özellikle de ABD liderliğinin son açıklamaları ışığında daha da büyük anlam kazanmaktadır” dedi.

Kornukov, Başkan Bush`un, bu ülkenin müttefikleri ile birlikte kendi ulusal hava savunma sistemini kurmaya kararlı olduğu, ancak bu konuda Rusya ile de işbirliğine hazır olduğu yolunda 1 Mayıs`ta yaptığı konuşmaya atıfta bulundu.

‘ABD VE MÜTTEFİKLERİNE KARŞI…’

Kornukov, açıklamasında, ‘ABD ve müttefiklerinin hava savunma sistemine karşı kendilerinin BDT çerçevesinde ne tür önlemler geliştirdikleri’ yolunda ifadeler kullandı. Kornukov, şunları söyledi:
“ABD yönetimi ve NATO üyeleri yeni bir askeri-siyasi düzen kurmaya karar verdiler. Daha önce varılan anlaşmaları Yugoslavya`daki eylemleriyle, ayrıca anti balisik füze sistemleri konuşlandırma yönünde girişimleriyle kısmen ortadan kaldırmak istiyorlar. Böyle bir dönemde bugün, Ermenistan, Belarus ve Kazakistan hava savunma güçlerinin, Bağımsız Devleler Topluluğu (BDT) ortak hava savunma sistemi çerçevesinde sınırlarını ortak korumaya yönelik görevler ifa etmeleri çok doğal.”

Kornukov, konuşmasında, Rusya`nın gelecekte Ermenistan ile hava savunma alanındaki askeri işbirliğini ‘daha yeni yöntem ve şekillerde’ daha da pekiştireceğini belirtti.

Rusya Hava Kuvvetleri Komutanı Kornukov, bu ülkedeki güçlerinin S-300V tipi füzelerle takviye edildiklerini, 240 km yarıçapındaki bir bölgeyi tarayan bu birliklerin ‘yakında yeni silahlar da alabileceklerini’ ifade etti.

Anatoli Kornukov, “Biz kimseyi tehdit etmiyoruz. Buradaki silahlarımız tamamen savunma amaçlı” dedi. Ermenistan Savunma Bakanı Serj Sarkisyan da törende, ‘Rusya ile yapılan hava savunma işbirliği sayesinde ülkesinin güvenliğinin ciddi biçimde arttığını’ ifade etti.

Yorumlar kapatıldı.