İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ZAMAN: Adım adım hedefe

Zaman Gazetesinin haberine göre, Ermeniler, Bush’un yarın ‘Ermeni soykırımı’ sözcüğü geçen bir konuşma yapması için çabalarını sürdürürken, sözde soykırımı tanıyan eyaletler kervanına Michigan da eklendi. Haberin devamı şöyle..

ABD Temsilciler Meclisi’ne, geçen yıl, sözde Ermeni soykırımının tanınmasına ilişkin tasarıyı sunan California Cumhuriyetçi Parti Milletvekili George Radanovich, Başkan George Bush’tan, sözde soykırımın tanımasını istedi.

Bush’a mektup yazan Radanovich, Ermenilerin sözde soykırımın yıldönümü olarak kabul ettikleri 24 Nisan tarihinde, ABD Başkanı’nın yapacağı bir açıklamada ”soykırım” sözcüğünü kullanmasının ”hayati önem” taşıdığını belirtti.

Radanovich, mektubunda, geçen yılki tasarının ”Türkiye’nin tehditleri” yüzünden gündemden düşürüldüğünü, kendisinin görev yaptığı sürece, her kongre döneminde soykırımla ilgili iddiaların tanınması için ”elinden geleni yapacağını” belirtti.

Radanovich, ”Sizden, insanlık tarihindeki bu acımasız gerçeği soykırım olarak resmen tanımanızı istiyorum. Özellikle 24 Nisan tarihindeki açıklamanızda bu sözcüğü kullanmanız hayati önem taşıyor.” ifadelerini kullandı. Mektubu hakkında bilgi veren Radanovich, ”Başkan Bush, seçim kampanyası sırasında, Ermeni soykırımını uygun şekilde anma sözü vermişti. Bush’un, Ermeni halkı ve tarihi kayıtlar için doğru olanı yapacağını umuyorum.” dedi.

Bu arada, ABD’de sözde Ermeni soykırımını tanıyan eyaletler kervanına Michigan da katıldı. Eyalet Temsilciler Meclisi, sözde Ermeni soykırımını tanıyan bir tasarıyı kabul etti. Tasarı, 24 Nisan tarihinin, 1915-1923 yılları arasında yapıldığı öne sürülen soykırımın ”anma günü” ilan edilmesini öngörüyor. Tasarıyı sunan milletvekili Marc Shulman, ”soykırımı tanımamanın, hayatta kalanlara saygısızlık olacağını” savundu. Ermeni Ulusal Komitesi’nin Michigan’daki temsilcisi Harry Derderyan, tasarıyı kabul eden eyaletin Temsilciler Meclisi’ne teşekkür eden bir açıklama yayınladı.

ABD’de, sözde Ermeni soykırımını tanıyan eyalet sayısı 17’ye ulaştı. Daha önce Maine, Massachussetts, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, Pennsylvannia, Rhode Island, South Carolina, Virginia, Wisconsin, Maryland, Alaska, California, Georgia ve Illinois eyaletleri sözde soykırımı tanımışlardı.

Yorumlar kapatıldı.