İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Inancimiz ve bizden bagimsiz gelismeler

Hay kilisesi azalari olarak 1955 de Tasnak partisinin iman yuvalarimiza McCarthy’zmin destegini kullanarak siyasi mudahale ile yaptigi tahribati son 45 yildir hala ustumuzden atamadik. Iste o donemden baslayarak bu talihsizlige bir de 1960 yilinda Yerusagem badriarkaranimizi Urdun’un siyasi ve polisiye baskisi ile ele geciren ve secilmis Diran badriarki “manu militari” sinir disi ettirip secilmemis , tepeden cunta yolu ile bindirilmis “badriarkinin” asirlarca hay imanlilarinin dis ve tirnaklarindan artirdiklari teberrulari ile meydana gelen Yerusagem Vakif gayrimenkul ve menkullarinin yagma edilmesi ile yara ustune yara aldik ve hala da o yaralari sarmak icin didinip duruyoruz. Bu ugursuz secilmemis “badriarkin” yardakcisi , arkyebisgobos sifati ile Yerevan’in Devlet universitesi ilahiyet fakultesi baskani olarak sanki bizlerle hala alay ediyor, ve kimseden de cit cikmiyor. Gizlice sattiklari Hay halkinin asirlik manevi zenginligi el yazmasi kitaplari hirsizligini iftira yolu ile baskasinin ustune atacak kadar vicdansiz bu kisilerden ne gibi dini onderlik beklenebilirdi? Ya yagma edilen gayrimenkuller?…..

30 yil Yerusagem’deki Surp Hagopyantz vankini talan eden ve yardakcisi “arkyebisgobos” ile her turlu melaneti, ahlaksizligi, birakin din adamina, en siradan sivil kisinin bile ustlenmiyecegi yuz kizartici ahlaksizliklara hay imanlilari olarak siyasi yonden zayif olusumuz yuzunden ses cikaramadik ve ayibi da yaymamak icin sustuk oturduk. Ama bence hic iyi olmadi. Yerevan’daki ilahiyet fakultesinde siritarak elaleme hristiyanlik dersi veren hayattaki o yardakci tahribatina devam ediyor. Nasil mi? Amerika’dan Luiz Simon adli bir kadinin maddi gucunu de kullanarak imanli halkin secmesi gereken Gatoghigos’u yaptigi cirkin lobi ile devlet guclerini de arkasina alarak istedigi bir “din adami”ni gatoghigos sectirerek, cogu genc kiz olan issiz genclere de sozde ilahiyat dersleri verdirir gorunup kendi ahlaksiz duzenine o gencleri de istemedikleri halde sokarak. Ve tarihi hatalarimizi telafi etmedigimiz icin ayni hatalari ayni ugursuzlarin idaresinde kekeleye kekeleye tekrarliyarak surunup gidiyoruz. Hokeluys Shnork hayrabedimiz bu insanlarin ne kadar kilisemize zararli olduklarini kitaplar yazarak, gazetelerde makalelerle bizlere ayrintilari ile anlatmis, seytani bu varliklardan arinmamiz icin buyuk caba harcamisti.

Dun Hyetert’te yayinlanan bir haberle gatoghigos’un Rusya teminin mesuliyetini yerel haylarin aktif muhalefetine ragmen, aracnorta yol verdirip kardesi vartabede aracnort unvani altinda vermesi vahim olaylarin devamini gosteriyor. Son gatoghigos secimlerinde bu rezaletin olabilecegi isaretlerini basinda okumustuk. Mesrob hayrabedimiz ise bunu bize dili dondugu kadar acik ve ces’urca anlatti…..tabii anlayanlar anladi, ama sayilari o kadar az ki pek netice verir gozukmedi.

Gatoghigos hata ustune hata yapmaya devam ediyor. Vatikan ziyareti Ecmiadzin’i yuceltir tarzda olmadi. Avrupa ve Amerika temlerinde pek sozu gecmiyecegi icin anladigimiz kadari ile eski Sovyet ulkelerinde sozunu gecirmeye ve imanli halktan tamamen kopmus kararlarla isi despotizme kadar goturebiliyor. Ama Bati Avrupa gibi cok onemli bir temde kendi gibi halktan kopmus ve halka karsit bir dini “onder”in hicbir secim yaptirmadan hay kilisesi ustune kabus gibi cokup oturmasini hos gordugu kesin. Cehalet ve despotizmin el ele verdigi korkunc bir donem yasiyoruz. Bu insanlar kilisenin imanli halk oldugunu unutup, kiliseyi kapali kapilar ardindan ozel klupler gibi gormeye devam ediyorlar.

Sonuc olarak bu durumdan tum hay milleti olarak sorumluyuz ve kilisemize itibar etmedikce bu gidisatin durdurulmasini beklemek ancak bizim gafletimizi gosterecek.

Unutmayalim “amenan hayotz gatoghigos” derken sizin, benim ve her hayin en azindan manevi lideri soz konusu olan…
…..Ve bizim alnimiza surulmus meronun bize verdigi mesuliyetin agirligi…

Ohannik Akopcan
22 Nisan 2001

Yorumlar kapatıldı.