İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’ın zararı kendine

Türk Parlamenterler Birliği’nin (TPB) TBMM’de düzenlediği “Tarih Boyunca Türk-Ermeni İlişkileri” konulu sempozyumun dördüncü oturumunda, yabancı gözüyle Türk-Ermeni ilişkileri ele alındı.

Zaman Gazetesi’nin haberine göre, İngiliz tarihçi Dr. Andrev Mango, “Türkiye’nin çıkarlarına zarar vermeye çalışan Ermenistan, kendi vatandaşlarını daha fazla zarara uğratıyor” dedi.

Oturumda ilk olarak İngiliz tarihçi Dr. Andrev Mango’nun sempozyuma gönderdiği tebliğ okundu. Tebliğinde, Osmanlı İmparatorluğu’nun ulus-devlet düşüncesinin güç kazandığı bir dönemde güçsüzleştiğini anlatan Mango, Atatürk’ün Cumhuriyet’in kurulmasıyla geçmişle ilgili hesapları kapattığını kaydetti. Ermenilerin ise bunun tersine ve geçmişi tarihçilere bırakmak yerine intikamcı bir yol izlediğini, toprak ve tazminat talebini gündeme getirmeye çalıştığını belirtti.

İsyan başlattılar

Ermenistan’ın içinde bulunduğu güç duruma da dikkat çeken Mango, Erivan’ın diasporanın maddi desteğiyle ayakta durmaya çalıştığını ifade etti. Mango, Ermenistan’ın, Türkiye’nin çıkarlarına zarar vermeye çalışırken çok daha büyük zararı kendi vatandaşlarına verdiğini de kaydetti.Oturumda sunulan diğer tebliğlerde de, tarihin tarihçilere bırakılması gerektiği anlatılarak, gerçek bir tarihçinin verilerin desteklemediği inancını bilmesi gerektiği kaydedildi. Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni nüfusunun yoğun olduğu altı vilayette bile (vilayet-i sitte) toplam nüfusa oranlarının yüzde 17’yi geçmediğine dikkat çekilen tebliğlerde, Ermenilerin Osmanlı topraklarında isyan başlattığı ve savaşta taraf olarak yer aldıkları vurgulandı.

Van’da toplu mezar

Türk Parlamenterler Birliği tarafından düzenlenen “Tarih Boyunca Türk-Ermeni İlişkileri” konulu sempozyumun ikinci gününde, Türk-Ermeni ilişkileri arşiv ve belgeler boyutunda ele alınıyor. Belgelerdeki bilgilere göre “448 bin Ermeni hakkında tehcir kararı verilmiş, bunlardan 382 bini iskan bölgelerine ulaşmış, 40 bini de hastalıktan kırılmış ya da çeteciler tarafından öldürülmüştür.” TBMM’de devam eden sempozyumun ilk oturumunda, Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Metin Özbek, Van’da 1988 yılında yapılan bir temel kazısında ortaya çıkan toplu mezarlarda, Ermenilerin saldırısı sonucu ölen 300 Müslüman aileye ait bulgular elde edildiğini anlattı.

Yorumlar kapatıldı.