İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Program açıklanıyor

Tüm Türkiye’nin dört gözle beklediği ekonomik program bugün saat 11.30’da, Hazine binasında Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Devlet Bakanı Tunca Toskay ve Maliye Bakanı Sümer Oral tarafından açıklanacak. İkiye bölünen programın makroekonomik göstergeleri bugün açıklanarak IMF ile anlaşmaya varıldığı vurgulanacak. Krizin bir analizi yapılacak, toplumsal desteğin önemi vurgulanacak. Programın ikinci bölümü ise Çarşamba günü açıklanacak. Burada da dış finansman paketi ve takvimi duyurulacak. Kur politikasının esasları netleştirilecek.

Programla ilgili olarak iki yeni vergi de gündeme geldi. Bunlardan biri, Arjantin’de uygulanan bin doları aşan nakit ödemelerin nakit yerine bankacılık sistemi üzerinden gerçekleştirilmesi ve bu işlemlerde düşük oranlı vergi uygulaması. Ayrıca, borsada yapılan işlemlerden de düşük oranlı vergi alınması üzerinde duruluyor.

Sürpriz yok

Derviş’in bugün açıklayacağı pakette, özetle şunların olması bekleniyor:

* Mali sektör: Bankacılık sektörünün problemlerinin çözülmesi en önemli husustur.

* Vergi: Giderek artan borç stokunun yönetilebilmesi için faiz ve personel dışı harcamalar nominal olarak artmayacak. Vergi gelirleri 36 katrilyon civarında olacak.

* Kamu bankaları: Bu bankaların gecelik piyasadan borçlanma baskısını azaltan önlemler devreye girmiştir. Bu bankalara yeni görev zararı yaratılmayacak. Mevcut görev zararlarına ilişkin kanun ve kararnameler iptal edilecek.

* Faizler: Kamu ve Fon bankalarının mali bünyelerini iyileştirme operasyonları nedeniyle iç borç stoku 25 katrilyon dolayında artacak.

* Faiz dışı fazla: Faiz dışı fazla, en az GSMH’nin yüzde 5-5,5’i kadar olacak.

* Ödemeler dengesi: Bu yıl cari açık verilmeyecek.

* Özelleştirme: THY ve Telekom özelleştirmeleri yapılacak, özelleştirme geliri 3 milyar dolar düzeyinde olacak.

* Ücret politikası: Memur maaşları, hedeflenen enflasyon oranında artırılacak.

* Kamu fiyat ayarlamaları: Enerji ve petrol başta olmak üzere ithale dayalı ürünlerin fiyatları, kurdaki değişiklikleri ve artan maliyetleri yansıtacak şekilde ayarlanacak.

Herkesin gözü bu salonda

Ulusal Ekonomik Program’ın ilk ayağı bugün Hazine Müsteşarlığı Konferans Salonu’nda açıklanıyor. Derviş, Oral ve Toskay’ın açıklayacağı kararlar 8 kanaldan canlı yayınlanacak

53 gündür merakla beklenen Ulusal Ekonomik Program’ın ilk ayağı bugün saat 11.30’da Hazine Müsteşarlığı Konferans Salonu’nda kamuoyuna açıklanacak. Merkez Bankası Sosyal Tesisleri’nde günlerdir süren çalışmaların ardından programın ana hatlarına son şekli verildi.

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, gerek koalisyon dengelerine gösterilen özen, gerekse tek adam anlayışı yerine ekip çalışmasını sergilemek üzere açıklama sırasında yanına MHP’li Devlet Bakanı Tunca Toskay ile ANAP’lı Maliye Bakanı Sümer Oral’ı da alacak.

Derviş, teknik hazırlıkların her aşamasını şekillendiren iki önemli bürokratı da açıklama sırasında yanında istedi. Hazine Müsteşarı Faik Öztrak ile Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti de salonda hazır bulunacak.

GÜVEN MESAJI VERECEKLER

Bakanların sunuşunun ardından Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz’ın Başbakanlık’ta biraraya gelerek, programla ilgili destek ve güven mesajı verecek ikinci bir açıklama yapmaları planlandı.

5 Nisan 1994 Kararları, TEK Konferans Salonu’nda açıklanmıştı. Açıklamayı bizzat dönemin Başbakanı Tansu Çiller yapmış, koalisyon ortağı Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın da Çiller’le birlikte görüşlerini açıklamıştı. Çiller ve Karayalçın ikilisinin arkasında ise Hazine, Maliye, Planlama ve Merkez Bankası üst düzey bürokratları yer almıştı.

HALKIN ANLAYACAĞI DİL

Derviş ise açıklamayı koalisyon sorumluluğu içinde zaman zaman birlikte çalıştığı Toskay ve Oral’la yapacak. İki bürokratın açıklama sırasında bakanlara gerektiğinde katkı sağlaması kesinleşti. Öztrak ve Serdengeçti’nin yanı sıra Maliye ve Planlama bürokratlarının da diğer bakanlarla birlikte salona gelmesi bekleniyor. Hazırlıkları Derviş’in sağ kolu Oya Ünlü ve basın müşaviri Ali Bilge bizzat yönetti. Açıklamanın, halkın anlayabileceği bir dille yazılması ise Derviş’in özel isteği olarak yansıdı.

14 Nisan 2001 kararlarını 8 televizyonun canlı yayınlaması, 40 civarında kameraman, 60 civarında gazetecinin izlemesi bekleniyor.

Derviş, son rötuşları arka bahçede yaptı

Bugün açıklanacak ekonomik programın son hazırlıklarını gözden geçiren Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş dün, Hazine Müsteşarlığı’nın arka bahçesini kendine çalışma ofisi olarak seçti. Ankara’da havaların ısınmasıyla birlikte makam odasından çıkan Devlet Bakanı Kemal Derviş, Hazine Müsteşarlığı’nın kafeteryasının önünde bulunan bahçeye geçti.

Derviş, kafeteryadaki masalardan birini de çalışma masasına dönüştürerek, hem son rötuşları yaptı hem de sıcak ilkbahar havasının keyfini çıkardı.

Yorumlar kapatıldı.