İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Sözde’ soykırım iddiaları Kanada’da

Ermenilerin “sözde” soykırım iddiaları Kanada’ya da taşındı. 105 üyeli Kanada Senatosu’nda 24 Nisan’ın ‘Ermeni soykırımı günü’ olarak anılması amacıyla bayan Senatör Maheou’nun sunduğu karar bildirisi tasarısı, 24 Nisan’da görüşülmesi için gündeme alındı.

İki koldan yoğun bir lobi çalışması yürüten Ermeniler, iktidar partisi olan Liberal Parti’nin Ermeni asıllı milletvekili Sarkis Assadourian aracılığıyla da 301 üyeli Kanada Parlamentosuna sözde Ermeni soykırım yasa tasarısı sundu. Assadourian’un sunduğu yasa tasarısı, parlamentoda 4. sırada bulunuyor.

Rum ve Sırp lobileriyle birlikte çalışan Ermeni lobisi, 24 Nisan’a kadar Kanada genelinde düzenleyeceği etkinliklerle kamuoyu oluşturmayı planlıyor. 24 Nisanda düzenlenecek gösterilerin ardından konunun Senatoda görüşülecek olması kabul edilme şansını yükseltiyor.

TÜRK TOPLUMU TEPKİLİ

Soykırımı tasarıları Kanada’da yaşayan Türk toplumunu ve Ottawa Büyükelçiliğimizi ayağa kaldırdı. Türkiye’nin Ottawa Büyükelçisi Erhan Öğüt, Kanadalı parlamenter ve senatörlerden randevular alarak Türk tezlerini anlatıyor. Türk-Kanada Dernekleri Federasyonu Başkanı Seyhan Nuyan, Kanadalı parlamenter ve senatörlere, iki kez Ermeni tezlerini çürüten ve Türk tezlerini ispatlayan mektup ve broşürler gönderdi. Federasyonun Ottawa temsilcisi Kevser Şaymaz, Kanada Dışişleri Bakanlığı’nı ziyaret ederek Bakan John Manley iletilmesi için bir dosya verdi.

Federasyonun Dış İlişkiler Müdürü Hande Bilhan Westlake, ZAMAN’a yaptığı açıklamada, Türk asıllı Kanadalı seçmenlerin tepkilerini iletmek amacıyla Kanadalı parlamenter ve senatörlerle birebir görüşmeler yaptıklarını belirterek, 24 Nisan’a kadar ulaşabildikleri kadar yetkiliye Türk tezlerini anlatacaklarını söyledi.

Quebec eyaletinde faaliyet gösteren Turquebec Derneği Başkanı Aydın Yurtçu, Montreal’de soykırım tasarılarının protesto edilmesi için imza kampanyası başlattı. Ontario eyaletinde faaliyet gösteren Türk sivil toplum örgütleri de protesto mitingleri düzenlemek için yerel yönetime başvuruda bulundu. Türk Öğrencileri Derneği Başkanı Narin Elatmış, Toronto Üniversitesi’nde Türk tezlerini anlatılması için çalışma başlattı.

24 Nisan’ın “sözde” Ermeni soykırım günü olarak anılması için Ermeni lobilerinin girişimleri sonucu Quebec eyaleti 1998’de, Ontario eyaleti ise 1999’da yerel parlamentolarından karar bildirisi çıkarmıştı. Kanada’da 100 binin üzerinde Ermeni, 150 bin Yunan, 100 bin Sırp yaşıyor. Türklerin nüfusu konusunda resmi kaynaklar çok düşük rakamlar verirken, resmi olmayan rakamlar Kanada’da 10 bini Kanada vatandaşı olmak üzere 40 bin Türk vatandaşının yaşadığını gösteriyor.

Yorumlar kapatıldı.