İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patriğimiz 2. Mesrob Hazretlerinin Kutsal Hafta Çizelgesi

PATRİK HAZRETLERİNİN KUTSAL HAFTA ÇİZELGESİ

ISTANBUL, 10 Nisan 2001 (“Lraper” Kilise Bulteni)

Patrigimiz 2. Mesrob Hazretleri Kutsal Hafta boyunca asagida belirtilen kiliselerdeki torenlere riyaset edecekler ve diger etkinliklere katilacaklardir. Patrikligimiz personeli, Turkce “Lraper” listesinin tum uyelerine mutlu ve bereket dolu bir Kutsal Hafta diler. (12-16 Nisan tarihleri arasinda Patriklik Sekreteryasi Surp Zadig vesilesiyle tatile girecektir.)

12 Nisan 2001 Persembe: AVAK HINKSAPTI
09:00 – 11:00 Kumkapi Surp Astvadzadzin Patriklik Kilisesi’nde SABAH DUALARI
11:00 – 12:00 Kumkapi Surp Astvadzadzin Patriklik Kilisesi’nde yilda bir kez yapilan TOVBE YENILEME ayini
ONEMLI NOT: Ogleden once Patriklik Kilisesi’nde Badarak yapilmayacak ve Hagortutyun verilmeyecektir.
15:00 – 15:30 Kumkapi Surp Astvadzadzin Patriklik Kilisesi’nde IKINDI DUALARI
15:30 – 18:00 Kumkapi Surp Astvadzadzin Patriklik Kilisesi’nde Der Hisus’un SON AKSAM YEMEGI’nin anildigi Surp Badarak’i Badriark Hayr sahsen sunacaklar, Vogcuyn’dan once ise Badriark Hayr 12 yazarin ayaklarini yikayacaklar.
(Gelenegimizde bu torenden sonra sadece “Surp Astvadzadzin’in (Meryem Ana) gozyaslarini temsilen” yesil mercimek taneli yemek yenir. Yemekten sonra yil boyunca hic oruc tutmamis olanlar bile oruca girer.)
21:00 – 00:30 Kumkapi Surp Astvadzadzin Patriklik Kilisesi’nde KHAVARUM (Karanlik Gece) toreninde Der Hisus’un bir opucukle ele verilisi, cektigi elemler, iskenceler ve haksiz yargianmasi anilacak. (Bu torenden sonra ertesi gunku Tagum toreninin sonuna dek oruc devam eder.)

13 Nisan 2001 Cuma: AVAK URPAT
11:00 Altimermer Surp Hagop Kilkhatir Kilisesi’nde Gark KHACELUTYAN toreniyle Der Hisus’un carmiha gerilmesi anilacak. (Oruca devam.)
18:00 Balikpazari Surp Yerrortutyun Kilisesi’nde Gark TAGMAN toreniyle Der Hisus’un gomulmesi anilacak.
(Bu torenden sonra yine yesil mercimek yemegi yenir. Yemekten sonra oruca devam.)

14 Nisan 2001 Cumartesi: AVAK SAPAT
(Badarak’a kadar oruc.)
16:30 – 17:30 Ferikoy Surp Vartanants Kilisesi’nde IKINDI DUALARI; cocuk tbirler Kutsal Kitap’tan bolumler okuyacaklar.
17:30 – 19:30 Ferikoy Surp Vartanants Kilisesi’nde CIRAKALUYTS (Zadig Arefesi) Badarak’i sunulacak. Surp Badarak’tan sonra Badriark Hayr kilise bahcesinde ellerinde mumlarla toplanan halkimiza Zadig mujdesini verecekler.
(Badarak’tan sonra Navagadik (yari perhizli arefe) sayilir, etlerden sadece deniz urunleri yenilir.)

15 Nisan 2001 Pazar: S U R P Z A D I G / Surp Harutyan Don / Dirilis Bayrami
10:00 – 12:00 Kumkapi Surp Astvadzadzin Patriklik Kilisesi’ndeki ZADIG BADARAKI’ni Badriark Hayr sahsen sunacaklar.
(Yedi hafta onceki Paregentan’dan sonra ilk olarak kirmizi et Zadig Badaraki’ndan sonra yenilir. Zadig menusunun degismez ana yemegi pilavli kuzu veya koyun etidir. Kiliseden eve donuste, yemege Zadig yumurtalari tokusturularak baslanir. Renkli Zadig yumurtasi gelenegi yabancilardan Ermeniler’e gecmesine ragmen Surp Krikor Datevatsi – 1344-1409 – zamaninda biliniyordu).
15:00 Resmi Kabul: Badriark Hayr, Kumkapi Surp Astvadzadzin Patriklik Kilisesi’nin Bezciyan Salonu’nda cemaat ve kilise vakiflarimizin, diger vakiflarimizin, derneklerimizin, tbrats tas korolarimizin, kilise ve okul kadin kollarinin, okullarimiz yoneticilerinin, okul-aile birliklerinin, kulup ve gruplarimizin, diger kurum ve komisyonlarin, ve cemaatimiz uyelerinden dileyenlerin Surp Zadig tebriklerini kabul edecekler.
*Zadig sabahindan Hampartsum’a kadar 40 gun Zadig sayilir ve Ermeniler bu sure zarfinda birbirlerini “Krisdos haryav i merelots! Orhnyal e harutyunn Krisdosi!” sozleriyle selamlarlar.
**Zadig’ten Hampartsum’a kadar 40 gunluk Zadig doneminde ailemizin Danerets’i (ev pederi) istek uzerini evimizi ziyaret eder ve aile uyeleriyle birlikte Zadig ilahileri soyler, evimizi ve ailemiz uyelerini kutsar. Medz Bahk (Buyuk Oruc) doneminde dinen uygunsuz olan soz kesme, nisan ve dugun torenleri Zadig’i takib eden pazar ogleden sonra (bu yil 22 Nisan) yeniden baslar. Cenaze torenlerine dirilis ilahileri eklenir. 40 gun suresince bahk (oruc) ve aziz yortulari kalkar.

16 Nisan 2001 Pazartesi: MERELOTS / Muteveffa Aile Uyelerimizi Anma gunu
12:00 Balikli Mezarligi’ndaki torene Badriark Hayr riyaset edecekler. Daha sonra muteveffa Toros Gatogigos’un ve aydinlarimizin kabirlerini ziyaret edecekler.
16:00 Sisli Mezarligi’ndaki torene Badriark Hayr riyaset edecekler. Daha sonra muteveffa Badriarklarimiz’in, din gorevlilerimizin ve aydinlarimizin kabirlerini ziyaret edecekler.

17 Nisan 2001 Sali: SURP ZADİGİN UCUNCU GUNU
15:00 Resmi Kabul: Badriark Hayr, Kumkapi Surp Astvadzadzin Patriklik Kilisesi’nin Surp Harutyun Sapeli’nde Hristiyan Kiliselerinin ve cemaatlerinin ve Musevi Hahambasiligi ile Musevi cemaati temsilcilerinin Surp Zadig tebriklerini kabul edecekler.
16:00 Resmi Kabul: Badriark Hayr, Kumkapi Surp Astvadzadzin Patriklik Kilisesi’nin Surp Harutyun Sapeli’nde yerel yonetimlerin, STK’larin ve diger gruplarin Surp Zadig tebriklerini kabul edecekler.

Yorumlar kapatıldı.