İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KRİZ, ESNAFI SOKAĞA DÖKTÜ

İçinden geçtiğimiz ekonomik kriz toplumun bütün katmanlarını derinden etkiliyor ve bunun sonucunda da tepkiler sokağa yansıyor. Bugün de, ülkenin çeşitli illerinde protesto gösterisi düzenleyen esnaf, hükümetin ekonomik uygulamalarına yönelik tepkilerini ifade etti. Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu da ilginç bir karar alarak Ekonomik Yas ilan etti.

KONYA

Konya’daki yaklaşık 3 saat süren protesto gösterileri, sabah Sanayi Çarşısı girişinde bir grup esnafın biraraya gelmesiyle başladı.

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Sanayi Çarşısı ara sokaklarında yürüyüşe geçen gruba, kepenklerini kapatan esnaftan destek geldi ve giderek sayıları arttı. Sanayi bölgesindeki yürüyüşleri sırasında çeşitli sloganlar atan protestocu esnaf, hükümeti istifaya çağırdı.

Gösteriler sırasında bölgeye sevkedilen çevik kuvvet ekiplerinin, gösterinin izinsiz olduğu ve dağılmaları yönündeki uyarıları sonuç vermedi. Sık sık göstericileri durdurmaya çalışan polis ekiplerinin sayısı yeterli olmayınca, diğer şubelerden takviye ekipler gönderildi.

Polis yetklilerinin uyarılarına rağmen dağılmayan ve şehir merkezine doğru yürüyüşe geçen protestocu gruba ilk müdahale panzerlerin de devreye girmesiyle Kunduracılar Kavşağı’nda yapıldı.

Panzerlerin su sıkarak, çevik kuvvet ekiplerin de copla müdahalesi sırasında arbede yaşanırken, göstericiler polise taş atarak karşılık verdi. Yaşanan karışıklık sırasında bazı polis ve esnaf hafif şekilde yaralanırken, panzerlerin gözetleme camlarında atılan taşlardan dolayı hasar oluştu.

Müdahale sırasında bir bölümü dağılan protestocu gruplar, yeniden yürüyüşe geçerek, eski Otogar kavşağında biraraya geldi. Burada da İstiklal Marşı okuyup, giysilerini yakarak sloganlar atan esnafa ikinci kez müdahalede bulunuldu. Müdahale ve uyarılar sonucunda kalabalık grup dağıtıldı.

Bu arada, aynı anda kamyon garajı esnafı ile Karaman çevre yolunda bir grup esnaf da protesto gösterisinde bulundu.

İSTANBUL/KARTAL

Kartal’da da bir grup esnaf, hükümet ve IMF’yi protesto eden bir yürüyüş yaptı.

Kartal Tren İstasyonu yanında toplanan yaklaşık 200 esnaf, Kartal Meydanı’na doğru yürüyüş başlattı. Alkış tutan, ıslık çalan ve hükümet aleyhine slogan atan esnaf, Kartal Meydanı’nı geçerek Ankara Caddesi’ne doğru yürüyüşünü sürdürdü.
Ankara Caddesi’nden yeniden Kartal Meydanı’na dönen esnafın yürüyüşü, burada polis tarafından engellendi. Polisin dağılmaları yönündeki uyarısı üzerine esnaflar, Atatürk heykeline kadar yürüyüp saygı duruşu yapmak istediklerini söylediler. Ancak polisin izin vermemesi sonucu, yaklaşık 30 dakika süren eylem sona erdi.

Esnaflar, yürüyüş sırasında “Hükümet istifa”, “IMF defol”, “Esnaf burada, Hükümet nerede?” şeklinde slogan attılar.

GAZİANTEPLİ SANAYİCİLER, EKONOMİK YAS İLAN ETTİ

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu, adına yapılan açıklamada, “Üretimin durduğu, ticaretin bittiği, insanların işsiz, çocukların aşsız kaldığı bir ortamda yapılacak bir şey var. Biz de onu yapıyor ve Ekonomik Yas ilan ediyoruz” denildi.
Ülke ekonomisinin düşürüldüğü durumun artık “çözümsüzlük çıkmazı”nda olduğu ileri sürülen açıklamada, krizin her geçen gün ağırlığını daha fazla hissettirdiği, umutsuzluk ve karamsarlık içerisindeki toplumun, tükenişi endişeyle izlediği kaydedildi.

Son yaşanan krizin üzerinden 45 gün geçmesine karşın, ülkedeki ekonomik kriterlerin hala yerine oturtulamadığı, toplumun kaos ve istikrarsızlık ortamına mahkum edildiği belirtilen açıklamada, döviz kurları ve faiz oranlarının ekonomiyi kilitlediği, insafsızca artırılan vergilerin artık insanların altından kalmayacağı noktaya geldiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Üretimi engellenen, kredi kapıları kapatılan, ağır vergi yükü altında ezilen sanayiciler fabrikalarına kilit vurmak zorunda kalmıştır. Kapatılan işyerleri binlerce insanı işsiz, ailelerini açlıkla başbaşa bırakmıştır. Tamamen kötü yönetimden kaynaklanan ve bugün yüzde 86’lara yükselen devalüasyon ortamı, borçlu ve alacaklı konumundaki insanları birbirine düşürmekte, toplumda anarşi ortamına doğru tehlikeli bir gidiş gözlenmektedir. Bu kadar yüksek oranda artan bir borç ve kur yükünü, hiçbir sanayici ve işadamının karşılayabilmesi ve ödeyebilmesi mümkün olmayacaktır. İşini ve aşını kaybeden insanlar ve bu endişe ile güne başlayan toplumun diğer kesimleri, artık ciddi bir sıkıntının eşiğindedir. Türkiye’nin birçok yerinde yollara dökülen insanların haykırışları, yaşam koşulları ile ilgili haklı endişeler yaratmaktadır.”

“Geliyorum diyen sorunlara ve önerilere kulak tıkayarak ülkeyi bugünkü kriz ortamına sürükleyen ve 45 gündür tükenişin önüne geçemeyen hükümet, toplum nezdindeki güvenini kaybetmiştir” denilen açıklamada, tasarruf tedbirlerinin doğru olduğu, ancak bunun topluma yüklenecek yeni vergilerin gerekçesi olmaması gerektiğine işaret edildi.

Devletin insanlarına, toplumun devletine güvenmediği ve moral aranan bir ortamda yeniden dirilişin mümkün olamayacağı görüşü de dile getirilen açıklamada, şu değerlendirmeye de yer verildi: “Siyasi iradenin toplum nezdinde kaybettiği güven ortamını yeniden tesis etmesi zorunlu hale gelmiştir. Temel ekonomik kriterler bakımından bugün gelinen nokta, tükenişe mahkum edilmiş bir ülke, buna seyirci kalan bir siyasi irade ve bu tükenişin bedelini en ağır şekilde ödeyen toplumdur.”

TRABZONLU SANAYİCİLERİN TEPKİSİ

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, İhracatçılar Birliği, Sanayici ve işadamları Derneği, Gazeteciler Cemiyeti, Karadeniz Genç İşadamları Derneği ve Trabzon Organize Sanayiciler Derneği Başkanları da ortak bir yazılı açıklama yaptılar.

Açıklamada, Türkiye’nin tarihinin en ağır ekonomik bunalımını yaşadığı belirtilerek, “krizin ciddiyetinin siyasi kadrolar tarafından henüz anlaşılamadığı” belirtildi.

Enflasyonla mücadele programının başarısız olmasının, siyasi destek olmamasından kaynaklandığının ileri sürüldüğü açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Ekonominin sağlıklı bir yapıya kavuşturulması için gerekli adımların atılmasındaki gecikme, ekonomik tahribatın yanı sıra sosyal tahribatı da artırıyor. Kapanmaya başlayan işletmelerin ve işsiz kalacak insanlarımızın sorumluluğu hükümete ve bankalara ait olacaktır. Gelir adaletsizliği ve işsizliğin geldiği nokta, bir gün sonra nelerle karşılaşacağının bilinmemesinden kaynaklanan belirsizlik ürkütücü boyuttadır. Bugün temsil ettiğimiz insanların sokaklara dökülmemelerini önlemekte güçlük çekmekteyiz. Ekonomi yönetimine inananlar şimdi büyük bir ekonomik çöküntü içinde kendilerini aldatılmış kabul etmektedir.”

BİGA’LI ÇİFTÇİLERİN ÇAĞRISI

Çanakkale’nin tarımda en gelişmiş bölgesi olan Biga ilçesinde de, çiftçiler “Türk çiftçisinin yok olmaması için yüksek kredi faizleri derhal geri çekilmeli” çağırısında bulundular.
Biga Ziraat Odası Başkanı Bekir Çaçan, tarım kesiminin ana girdilerini oluşturan gübre, motorin ve zirai ilaç fiyatlarının yüzde 100 arttığını, kredi faizlerini ödeyemeyen üreticinin, yeni ekim yapamadığını ileri sürdü.

Mevcut faizlerle çiftçilik yapmanın imkansız duruma geldiği belirtilen Ziraat Odası açıklamasında, “Geçmişte alınan kredilere de uygulanan yüksek faizlerle çiftçinin borçlarını ödemesi mümkün değildir. Türk çiftçisinin yok olmaması için kredi faizlerinin hemen geri çekilmesini, gübre, zirai ilaç ve motorin fiyatlarında üreticiye subvansiyon uygulanmasını istiyoruz” denildi.

Aksi taktirde, çiftçinin yeni ekim yapamayacağı vurgulanan açıklamada, “ülkemizde bu konuda ilk kez kıtlık başgösterecektir” yorumu yapıldı.

İZMİT

İzmit’te yürüyüş yapan bir grup esnaf da, zamların geri çekilmesini istedi.

Adliye Sarayı önünde toplananlara hitaben konuşan Esnaf Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Levent Yapıcı, esnafın itibar kaybına uğradığını söyledi.

Ekonomik kriz nedeniyle çek ve senet ödeyemez duruma geldiklerini ifade eden Yapıcı, “Dayanacak gücümüz kalmadı. Bu politikayı yürüten ve üst üste zamlarla bizleri bunaltan hükümet istifa etmeli ve zamlar geri çekilmelidir. Siftah etmeden işyerlerimizi açıp kapatıyoruz” diye konuştu.

Konuşmanın ardından sloganlar atarak Valilik binasına yürümek isteyen esnafa uyarıda bulunan Kocaeli Emniyet Müdür Yardımcısı Kamil Toprak, “Yaptığınız yasalara aykırı. Yürümekte ısrarcı olursanız, müdahale etmek zorunda kalacağız. Eğer sesinizi duyurmak istiyorsanız, izin almak zorundasınız” dedi.
Uyarı üzerine eylemi sona erdiren esnaf, sessizce dağıldı.

OKMEYDANI’NDAKİ ESNAF YÜRÜYÜŞÜ

Okmeydanı’nda bir grup esnaf, “hükümetin ekonomik uygulamalarını protesto” gerekçesiyle kepenk kapatarak, yürüyüş yaptı.

Piyalepaşa Mahallesi’ndeki Dikilitaş Parkı önünde, toplanan bir grup esnaf, “Açlığa, sefalete hayır”, “Bugün de siftah yok”, “İntihar mı edelim ?” yazılı pankartlar açarak yürüyüşe geçti.

Yürüyüşlerini alkış ve ıslıklar eşliğinde sürdürerek “Açlık ve sefalet istemiyoruz”, “Yaşam hakkımı istiyorum” şeklinde sloganlar atan gruptakilerin sayısı, Erdem Sokak’ta, çevreden katılımlarla yaklaşık 800 kişiyi buldu.

Fatih Sultan Caddesi’ne çıkan protestocular, bu caddeyi trafiğe kapatarak, Anadolu Ticaret Meslek Lisesi önünden Şark Kahvesi karşısına kadar yürüdü.

Grubun önü, burada polis tarafından kesildi. Yaptıkları gösterinin izinsiz olduğu gerekçesiyle dağılmaları istenen grup, slogan atarak oturma eylemi yaptı. Grup, oturma eyleminin ardından bir süre daha yürüyerek, ara sokaklarda olaysız dağıldı.

Bu arada, yürüyüş sırasında çevredeki esnafın kepenklerini kapatarak, caddeden geçen araç sürücülerinin de korna çalarak protestoculara destek verdikleri görüldü.

“Yazar kasa” olarak tanımlanan “eski bir hesap makinesinin” tahrip edildiği gösteride, bir esnaf da elindeki Türk Lirası ve dolarları havaya kaldırdıktan sonra dolarları yaktı.

İZMİR’DE ESNAF YÜRÜYÜŞÜ

İzmir’in Karabağlar Semti’ndeki sanayi bölgesinde bulunan ve çoğunluğunu mobilyacıların oluşturduğu esnaf, hükümetin ekonomik politikalarını protesto amacıyla toplanmaya başladı. Çevrede bulunan diğer esnafın da katılımıyla sayıları artan protestocuların izinsiz yürüyüşü, Yeşillik Caddesi girişinde Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından durduruldu.

Emniyet yetkililerinin, izinsiz gösteri yaptıkları yönündeki uyarılarına rağmen protestolarını sürdüren esnaf, Yeşillik Caddesi’ni trafiğe kapatmak ve yürüyüşü devam ettirmek istedi. Bu girişimi engellemek isteyen güvenlik güçleri ile esnafın arasında gerginlik yaşandı.

İstiklal Marşı söyleyerek, attıkları sloganlarla hükümeti istifaya çağıran protestocuları, olay yerine gelen İzmir Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Tekin, Güvenlik Şube Müdürü Celil Taşkın ve Marangozlar Odası Başkanı Mustafa Kara ikna etmeye çalıştı.
Marangozlar Odası Başkanı Kara yaptığı konuşmada, Esnaf Birlikleri olarak yürüyüş izni alacaklarını ve yasalar çerçevesinde eylemlerini devam ettireceklerini söyleyerek, protestoculardan dağılmalarını istedi. Kara’nın konuşmasını ıslıklayarak kesen ve borçlarını, maaşları ödeyemediklerini, icralık olduklarını söyleyen esnaf, 1.5 saat süren eylemin ardından olaysız dağıldı.

CEYHAN’DA KAMYONCULAR EYLEM YAPTI

Adana’nın Ceyhan ilçesinde bir grup kamyon sürücüsü, akaryakıta yapılan zamlara nakliye ücretlerinin artırılmasına tepki götererek iş bırakma eylemi yaptı.

Toros Gübre Fabrikası önünde bekleyen ve taşeron firmalar aracılığıyla gübre taşımacılığı yapan yaklaşık 100 kamyon sürücüsü, akaryakıta yapılan yüzde 20 oranındaki zamla birlikte iş yapamaz duruma geldiklerini söylediler.

İş bırakma eylemi sırasında, hükümet aleyhine çeşitli sloganlar atan, zamları protesto eden ve nakliye ücretlerinin artırılmasını isteyen kamyon sürücüleri, “Nakliye ücretleri artırılmadığı taktirde eylemimizi sürdüreceğiz. Bize ödenen nakliye parasıyla mazot masrafımızı bile karşılayamıyoruz” dediler.

Yorumlar kapatıldı.