İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Maryland Senatosu’ndan Ermeni soykırımına onay

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Maryland eyaleti yerel senatosu, “sözde” “Ermeni soykırımının” tanınmasına ilişkin bir tasarıyı kabul etti. Başkent Washington’a çok yakın olan Maryland eyaleti senatosundaki tasarı, 34’e karşı 10 oyla kabul edildi. Haberin devamı şöyle…

Türk-Amerikan toplumu temsilcilerinin, her aşamasını yakından takip ettiği tasarının, Maryland yerel kongresinde kabul edilerek yürürlüğe girebilmesi için senatodan sonra yerel temsilciler meclisinden de onay alması gerekiyor.

Senatodan geçen tasarı, 1915-1923 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’nun Ermeniler’e soykırım uyguladığını iddia ederek, 24 Nisan tarihinin, “sözde” soykırımı anma günü ilan edilmesini öngörüyor. A.A muhabirine bilgi veren kaynaklar, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın, 9 Mart tarihinde, milletvekili Dan Morhaim’e yazdığı mektubun, Maryland temsilciler meclisi üyeleri arasında tartışma yarattığını ve tasarının buradan geçmemesine yönelik şansın bulunduğunu belirttiler.

Powell, milletvekillerine gönderdiği mektupta, ABD’nin, bu tür tasarılara destek vermediğini ve bu tür konuların yerel meclislerin işi olmadığını belirterek, meclisin bu tasarıyı kabul etmesinin, Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın politika üretme yetkisini ihlal ettiği uyarısında bulunmuştu. Tasarının kabul edilmemesi için yoğun çaba içinde olan Türk-Amerikan toplumu üyeleri, şimdi yerel temsilciler meclisine gelecek olan tasarıda değişiklik yapılması mücadelesi vererek, yerel milletvekilleriyle sürekli temaslarda bulunuyorlar.

Temsilciler meclisine gelecek tasarı için eğer bir milletvekili değişiklik önerisi yaparsa, bu tasarının, tekrar senatoya gönderilmesi gerekiyor. ABD’de yaşayan Türkler’in sunulmasını tasarladığı değişiklik önerisinde, hem Türkler’in hem de Ermeniler’in söz konusu dönemde kayıplar verdiği belirtilerek, her iki tarafın davranışı kınanıyor. Tasarı, 9 Nisan tarihine kadar kabul edilmezse kadük olacak. Bu tarihte Maryland kongresi tatile giriyor.

Yorumlar kapatıldı.