İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karabağ hesabı

Aliyev ile Koçaryan’ı bir araya getirmeye hazırlanan Washington, Karabağ sorununu çözerek bölgeye derinlemesine nüfuz peşinde.

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da iki gün süren temaslarını önceki gün tamamlayan ABD’nin Avrupa’daki askeri güçlerinin komutan yardımcısı Orgeneral Carlton Fulford, ”Karabağ sorununun çözümünün, ABD’nin Kafkasya bölgesindeki askeri nüfuzunun daha da derinleşmesine zemin hazırlayacağını” söyledi.

Armenpress ajansının dünkü haberine göre, Ermenistan Savunma Bakanı Serj Sarkisyan ve diğer yetkililerle görüşen Orgeneral Fulford, temaslarının ardından yaptığı açıklamada, ”Türkiye’nin de, bu sorunun barışçı yollardan çözümünü arzuladığını” belirtti. Sarkisyan, ”sorunun çözümü ve bölgede barış ve istikrarın tesisi Türkiye’nin ulusal çıkarlarına da uygun” şeklinde konuştu.

Rus İnterfaks ajansının konu ile ilgili haberinde ise Orgeneral Fulford’un Türkiye’nin de barış sürecine katılmasını arzu ettiği kaydedildi.

Barış birlikleri

Karabağ’da sağlanacak bir barışın korunması için, bölgeye barışı koruma birlikleri yerleştirmeye hazır olduklarını ifade eden Fulford, ”Bölgede ABD birliklerinin konuşlanması halinde bunlar Rusya’yı ve bu ülkenin Ermenistan ile yakın askeri ilişkilerini hedef almayacaktır. Buraya, Ermenistan’a ilişkin düşüncelerimiz, Ermenistan’ın Rusya ile dostluğuna karşı bir rekabet veya bu dosluğa karşı bir tehdit amacı taşımıyor.” dedi.

Fulford’un, Ermeni Dışişleri Bakanlığı yetkililerini de kapsayan temasları sırasında, Ermenistan’ın, uluslararası barış operasyonlarında kullanılacak bir askeri birlik oluşturması üzerinde de duruldu.

Askeri anlaşma yok

İnterfaks’ın haberinde ise, Fulford’un, Sarkisyan ile görüşmesinin ardından ABD’nin Ermenistan ile Azerbaycan arasında imzalanacak olası bir anlaşmanın uygulamaya konulmasında yardımcı olmak üzere gözlemci göndermeye hazır olduğunu belirttiği, ancak Washington’ın bu ülkelerle, bölgede istikrar ve barış sağlanana kadar askeri işbirliği anlaşması yapmamaya kararlı olduğunu söylediği kaydedildi.

Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in Yukarı Karabağ sorununu görüşmek üzere 3 Nisan’da ABD’nin Key West sayfiye kentinde ABD himayesinde bir araya gelmeleri bekleniyor.

Yorumlar kapatıldı.