İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Oktay Ekşi: Tazminatı biz talep edelim… – Hürriyet

Oktay Ekşi yazısında DEMOKRATİK İlkeler Derneği’nin önemli bir iş yaptığını söylüyor. Yazının tamamı şöyle…

DEMOKRATİK İlkeler Derneği önemli bir iş yaptı. Türklerin 1915-1922 arasında 1.5 milyon Ermeni’yi öldürerek ‘‘20’nci asrın ilk soykırımı suçunu’’ işledikleri iddiasının, saçma olduğunu tanınmış bir uzman sıfatıyla söyleyen Illinois Üniversitesi Tarih Profesörü Justin McCarthy ile Atatürk hakkında en son ve en geniş araştırmaya dayalı kitabı yazan tanınmış gazeteci Andrew
Mango’yu İstanbul’a çağırdı.

Geçen yıl, tam da aksi tezi savunan Ermeni tarihçi Robert Hovannassiyan’ı çağırarak kuzu kuzu dinleyen Boğaziçi Üniversitesi tarih hocalarından eminiz bazıları, Prof. McCarthy’yi ve Mango’yu izleyeceklerdir. Gönül sadece Prof. Hovannassiyan’ı değil, Almanların Dr. Telsa Hoffman’ını ve son devşirmelerden Dr. Taner Akçam’ı da izleyiciler arasında görmeyi ve onların
sorularıyla bu iki aydının anlattıklarını karşılaştırmayı dilerdi. Ama bu önemli toplantıyı izleyeceklerden biri sıfatıyla söyleyelim:

Galiba öyle bir şansımız olmayacak.

Aslını ararsanız kürsüde böyle, tarihi sicilimiz yönünden önemli bir olaylar dizisini, iki yabancı uzman yerine kendi tarihçilerimizi görebilseydik, doğrusu daha iyi olurdu.

‘‘Soykırım yoktur’’ diyenlerden söz etmiyoruz. Dürüst bir tarihçi sıfatıyla çalışıp da aksini bulduysa onu da ifade edecek kadar cesur bilim adamından söz ediyoruz.

Ama biz ondan vazgeçtik… Başta Ankara’daki Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’ninkiler olmak üzere öteki üniversitelere bağlı tarih fakültelerinin ilgili öğretim üyeleri, hiç değilse bugüne kadar neden bu konuları inceleyip ortaya koyan bir çalışma yapmadıklarını açıklasalar bir nebze olsun aydınlanırdık.

Keza Türk Tarih Kurumu’nun bugüne kadar bu konuda ne yaptığını, yapmadıysa niçin yapmadığını da Türk kamuoyunun bilmeye ihtiyacı var.

Türk kamuoyunu da geçelim… Bu kurumların temelinde harcı, emeği ve umudu olan Büyük Atatürk’e karşı vefa borçları, onları harekete geçirmiş olmalıydı diye düşünüyoruz.

Bizimkiler eshab-ı kehf uykusuna (efsaneye göre bir mağarada uzun süre uyuyan 7 kişi) devam ededursunlar, Prof. McCarthy ile Mr. Mango dün basın mensuplarına konuyla ilgili görüşlerini açıklamışlar. Örneğin McCarthy, ‘‘(…) Tarihi bir gerçek var. O da Türklerin asla böyle bir soykırım yapmadığıdır. Ben inanıyorum ki bu sonunda herkesçe bilinecek, ama biraz vakit alacak.’’ demiş. Ayrıca Ermenilerin Türkiye’den ‘‘tazminat’’ ve ‘‘toprak’’ talep etmelerindeki aptallığa değinmiş.

Prof. McCarthy’nin sözleri aklımıza getirdi:

Ermeniler tarihi gerçeklere aykırı bir iddiayı böyle yıllarca süren bir propaganda kampanyası sonucu, birtakım ülkelere kabul ettirip Türkiye’den tazminat istemeye kendilerinde hak görüyorlarsa, Türkiye neden bunca yıldır süren iftiralar sonucu (Fransa örneğinde olduğu gibi) Türkiye’yi suçlu ilan eden ülkelerden (örneğin Fransa’dan) tazminat talep etmiyor?

Yorumlar kapatıldı.