İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD, Karabağ için devreye giriyor

Washington yönetimi Karabağ sorunu için aktif rol oynamaya hazırlanıyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, Yukarı Karabağ sorununun çözümü için 3 Nisan’da Florida’da biraraya gelecekler. Amerikan yönetimi Karabağ için Camp David tipi görüşme maratonu planlıyor. Ermenistan’daki radikal milliyetçi Daşnak Partisi Türkiye’nin, Karabağ görüşmelerinden uzak tutulmasını istedi.

ABD’nin Bakü Büyükelçiliği’nin yazılı açıklamasında, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın daveti üzerine taraflar arasındaki ikili görüşmenin, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde oluşturulan Minsk Grubu’nun himayesinde gerçekleşeceği belirtildi. Taraflar arasında bugüne kadar çözüm bulmayan sorunun, bölgenin kalıcı bir istikrara kavuşmasında büyük engel teşkil ettiği ifade edilen açıklamada, Aliyev ve Koçaryan’ın Florida’da yapacakları görüşmenin daha önce gerçekleşen ikili görüşmelerin devamı niteliğinde olacağı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, uzun süredir devam eden Yukarı Karabağ sorununun barış yoluyla çözüm bulmasının ABD’nin öncelikleri arasında yer aldığı kaydedildi. Aliyev ve Koçaryan, 1999’da başlattıkları ikili görüşmeler çerçevesinde son olarak Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın arabuluculuğunda 4-5 Mart günlerinde Paris’te biraraya gelmişlerdi.

Ermanistan ile Azerbaycan arasında sorun olan Karabağ için Türkiye devre dışı bırakılıyor. Siyasi gözlemciler, ABD’nin ev sahipliğinde ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT gözetiminde gerçekleştirilecek görüşmelerin, Camp David tipi bir görüşme maratonu olacağını belirtiyor.

DAŞNAK PARTİSİ: TÜRKİYE’Yİ KARIŞTIRMAYIN

Konuyla ilgili açıklama yapan Ermenistan’daki radikal milliyetçi Daşnak Partisi Türkiye’nin, Karabağ görüşmelerinden uzak tutulmasını istedi. Parti’nin liderlerinden ve Ermeni Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Armen Rustamyan, ABD’deki Ermeni haber sitelerinde yayınlanan açıklamasında, Türkiye’nin Ermenistan’ı tehdit ettiğini ileri sürdü. Amerika’daki Ermeni lobisinin önde gelen isimlerinden Harut Sassounian da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in, ülkesini acılı bir barışa hazırladığını söyledi.

Yorumlar kapatıldı.