İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sezer ve Aliyev’den Erivan’a mesaj

İlle de Karabağ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in beş günlük Türkiye gezisi başladı. Aliyev dün Anıtkabir’i ziyaretinin ardından, Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından devlet töreni ile karşılandı. İki Cumhurbaşkanı yaptıkları konuşmalarda Ermenistan’a mesaj verdiler. Azerbaycan-Ermenistan gerginliğinde işgal altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili Erivan’a mesaj veren Sezer, ‘‘Sorunlar, bölgesel işbirliği olanaklarının önünü tıkamakta, kalıcı barış, güven, istikrar ve iyi komşuluk ilişkilerinin kurulmasına yönelik beklentileri azaltmaktadır’’ dedi. Aliyev de Karabağ için kararlı olduklarını belirterek, Türkiye’nin desteğini istedi.

AZİZ KARDEŞİMİZ

Sezer konuşmasında Türkiye ile Azerbaycan arasında Şahdeniz doğalgazının alımına ilişkin bir anlaşmanın imzalanacak olmasının gurur verici bir gelişme olduğunu söyledi. Sezer, Azerbaycan doğalgazının Türkiye’ye getirme konusundaki kararlılığı netleştiren bu anlaşma ile öteki boru hattı projelerinin gerçekleştirilmesi yönünde de önemli bir adım atılacağını belirtti. Konuşmasında, Aliyev’e hitaben ‘‘Aziz Kardeşimiz Sayın Haydar Aliyev’’ ibaresini kullanan Sezer, iki ülkenin bölgede önemli aktörler olarak ortak politikalar izlemesinin önemine değindi.

GEZİDEN ÖNCE KRİZ

Aliyev’in dün başlayan beş günlük Türkiye ziyareti öncesinde, Ankara ile Bakü arasında bir kriz yaşandığı ortaya çıktı. Aliyev yaklaşık bir ay önce Ankara’yı ziyaret etmek istediğini bildirdi. Çankaya Köşkü ise yoğun program nedeniyle sadece 1 Mart tarihinin ‘Bir günlük resmi gezi’ için uygun olduğunu bildirdi. Yanıtla şok olan Aliyev bu konuda rahatsızlığını Ankara hissettirerek, ‘‘Bana ayıracak sadece bir gününüz mü var? İsterseniz gelmeyebilirim. Ancak size anlatacaklarım var’’ mesajını gönderdi. Ardından Ankara’da Türk Dışişleri ve Çankaya Köşkü en uygun tarih olarak 12 Mart’ı saptadı ve Bakü’ye ‘Ankara, Azerbaycan Cumhurbaşkanını 1 Mart yerine 12 Mart’ta beş günlüğüne beklemektedir’ yanıtı iletildi. Kriz de böylelikle çözülmüş oldu. Aman dağılmasın

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’i Çankaya Köşk’ünde resmi törenle karşıladı. Tören yerine yürürken rüzgardan uçuşan saçlarını düzeltmeye çalışan Aliyev’e Sezer yol gösterdi.

Yorumlar kapatıldı.