İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Erivan’dan tırlak ses

Ermenistan Devlet Başkanlığı bünyesindeki İnsan Hakları Komisyonu, Türkiye’den Kars ve Ardahan’ı, Azerbaycan’dan ise Nahcivan’ı istedi. 1921 Kars Antlaşması’nın iptal edilmesi için kampanya başlatan Komisyon Başkanı Hayrikyan, 16 Mart’ta Erivan’da miting düzenliyor.

Sözde Ermeni soykırımı yasasının Fransa’da kabul edilmesinin ardından Türkiye’den toprak istemek için ortamın yeterince olgunlaştığını düşünen Ermenistan sonunda harekete geçti. Ermenistan Devlet Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren İnsan Haklar Komisyonu Başkanı Paruir Hayrikyan geçtiğimiz cuma günü Türkiye v Azerbaycan’dan toprak talebi içeren açıklamalar yaparak 1921 Kar Antlaşması’nın iptal edilmesini kampanyası başlattığını duyurdu. Hayrikyan, Kars Antlaşması sonucu Türkiye ve Azerbaycan sınırları içinde kalan bölgelerin Ermenistan’a ait olduğunu ileri sürerek anlaşmanın iptalini talep etti.

KARS VE ARDAHAN

Ermenistan haber ajansı Armenpress’in verdiği habere göre, Hayrikyan Ermenistan’daki tüm siyasi partilere de kampanyayı birlikte yürütme çağrısı yaptı. 1921 Kars Antlaşması’nın Komünist Rusya ile Türkiye arasında imzalandığın hatırlatan Hayrikyan, ‘‘Ermeni toprakları dönemin iki militarist devleti tarafından paylaşılmıştır’’ dedi ve şöyle devam etti: ‘‘Günümüzde Türkiye toprağı olan Kars ve Ardahan Ermenistan’a iade edilmeli. Bunun yanı sıra yin aynı antlaşma ile Azerbaycan toprağı haline gelen Nahçıvan da tekra Ermenistan toprağı olmalı.’’ Hayrikyan bu görüşün Ermenistan’da milli politika haline gelmesi içi siyasi partiler arasında imza kampanyası da başlattı.

ERİVAN’DA MİTİNG

Ermeni siyasi partiler arasında bu fikrin büyük destek göreceğinden emin olan Hayrikyan 16 Mart günü Erivan’da, ‘‘Türkiye ve Azerbaycan topraklarımızı geri versin’’ miting düzenlemeyi de planlıyor. Daha bir ay önce Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan, sözde Ermen soykırımı konusunda görüş belirterek, ‘‘Türkiye’den yalnız Osmanlı adına özü dilemesini bekliyoruz. Soykırım meselesini ileride Türkiye’den topra talebinde bulunmak için kullanmayı düşünmüyoruz’’ demişti.

Yorumlar kapatıldı.