İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Camiden Meryem Ana figürü çıktı

Kayseri’nin Develi ilçesinde, 23 yıl önce camiye çevrilen 200 yıllık Ermeni kilisesinin restorasyonu sırasında Meryem Ana ve değişik figürlerin ortaya çıkması, caminin geleceği ile ilgili belirsizlik yarattı.

A.A muhabirinin aldığı bilgiye göre, Develi ilçe merkezinde 2 asır önce Ermeniler tarafından yaptırılan kilise, uzun yıllar kullanılmayınca harabeye döndü. Kilise binası cami olarak değerlendirilmek istenince, 1978 yılında tarihi kilisenin içindeki Meryem Ana ve haç figürlerinin üstü sıvandı ve bu kez cami olarak ibadete açıldı.

Aşağı Averek Fatih Cami adı verilen cami, aradan geçen süre içinde yeniden bakım isteyince, Vakıflar Bölge Müdürlüğü 1998 yılında 40 milyar lira ödenek çıkararak, camide restorasyon başlattı. Müteahhit firma yeniden sıva yapmak için mevcut sıvayı traşlayınca cami mihrabının sol tarafında Meryem Ana ve haç figürleri ortaya çıktı.

Bu figürlerin üstünün kapatılmasına karşı çıkan bir kişi, internet aracılığıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na başvuruda bulununca, bu kurum camide inceleme başlatılmasını kararlaştırdı.

FRESKLER KAPATILACAK MI?

Camide 3 yıldan beri sadece restore edilmeyen küçük bir bölümde ibadet yapabildiklerini belirten Fatih Cami cemaati, fresklerin çıkmasının caminin restorasyon çalışmalarını engellediğinden yakınırken, Vakıflar Bölge Müdürü Bektaş Öz, camide onarım çalışmasının devam edeceğini, fresklerin üstünün sıva ile kapatılacağını söyledi.

Öz, söz konusu camideki restorasyon için 1996 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin aldıklarını, 1998 birim fiyatları ile halen 1 milyar 250 milyon lira ödeneğin bulunduğunu belirterek, “caminin restorasyonu için şimdi yeni ödenek çıkmasını bekliyoruz” dedi. Prof. Dr. Bayburtluoğlu, eski kilise olan camide, kültür ve tabiat varlıklarının korunmasına ilişkin 2863 sayılı yasaya göre, basit onarım dışında hiçbir şey yapılamayacağını ifade ederek, “bazı camilerde de resimler bulunuyor. Bu freskler varken ibadet edilemeyeceğini düşünmek yanlış olur” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.