İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“KOB”a Bakanlar Konseyi’nden onay

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne Katılım Ortaklığı Belgesi (KOB), Avrupa Parlamentosu’ndan sonra Bakanlar Konseyi’nde de kabul edildi.

KOB’un, AB Konseyi’nde onaylanmasıyla Türkiye-AB ilişkileri daha resmi bir temele oturdu. Şimdi Ankara’nın Ulusal Programı yayımlayarak, Brüksel’e yollaması gerekiyor.

Avrupa Birliği’nden yapılan açıklamada, ölüm cezasının kaldırılması, fikir özgürlüğü kapsamının genişletilmesi, işkenceye karşı önlem alınması ve Türk vatandaşlarına kültürel hakların ayırımcılık yapılmadan tanınması gibi unsurlar, beklentilere örnek gösterildi.

AB üyesi ülkelerin çevre bakanlarından oluşan AB Konseyi‘nin Brüksel‘de yapılan olağan toplantısında, AB Komisyonu tarafından Türkiye için hazırlanan Katılım Ortaklığı Belgesi (KOB), tartışılmadan onaylandı.

AB Konseyi, geçen ay sonunda da, KOB‘un hukuki temelini oluşturan ve bir süre önce Avrupa Parlamentosu‘ndan geçen Çerçeve Yönetmelik için onayını vermiş ve bu onay, resmi gazetede yayımlanmıştı. KOB onayının da, önümüzdeki günlerde resmi gazetede yayımlanmasından sonra AB kanadında tüm işlemler tamamlanmış olacak.

VERHEUGEN: ÖNEMLİ BİR ADIM

Konuyla ilgili açıklama yapan AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen, KOB’un Türkiye açısından bir yol haritası oluşturduğunu belirterek belgenin resmen onaylanmasının Türkiye-AB ilişkilerinin önemli bir döneminde gerçekleştiğini ifade etti. Verheugen bu gelişmenin, Türkiye’deki siyasi ve ekonomik reformlara destek niteliğinde olduğunu da sözlerine ekledi.

BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ

AB’nin onayının ardından, Ankara’nın devreye girmesi gerekiyor. Hükümetin Mart ayı içinde, Ulusal Program Brüksel’e iletmesi bekleniyor. Ardından AB, Ulusal Program’la ilgili çalışmaları tamalayacak ve daha önce Türkiye’ye vaadedilen mali yardımlar gerçekleşecek.

Yorumlar kapatıldı.