İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Sevr’e Ermeni anıtı

Fransa, Sevr Anlaşması’nın imzalandığı binanın önüne, nihayet bir Ermeni anıtını dikti. 6 metre yüksekliğindeki anıt, Ermeniler’in de katıldığı bir törenle açıldı.

Fransa’da başkent Paris’i de içine alan Ile de France bölgesindeki Sevr Belediyesi, Sevr Anlaşması’nın imzalandığı binanın önüne, üzerinde ‘1915’te Jön Türk hükümeti tarafından katledilen 1.5 milyon Ermeni’nin anısına’ yazılı 6 metre yüksekliğinde, kiremit rengi Khatchkars taşından yapılmış bir Ermeni soykırım anıtı dikti.

Sevr Belediyesi, 1983 yılından bu yana merkez sağ partilerden Cumhuriyet İçin Birlik-RPR ve Fransa Demokrasi Birliği-UDF partileri adayı olan Belediye Başkanı François Kosciusko-Morizet tarafından yönetiliyor. Başkan Morizet, yerel seçimlere birkaç gün kala dikilen bu kin anıtı için davet ettiği Ermeniler’in de hazır bulunduğu sessiz sedasız bir tören düzenledi.

Anıtın arka kısmında ‘Fransa için ölen Ermeniler’in anısına 1914-1918-1920-1939 ve 1945′ ibaresi yer alıyor. Anıt, Ermenistan’da el sanatlarında çok kullanılan ve volkan küllerinden oluşan tüf adlı yumuşak, rengi oranjdan koyu kiremit kırmızısına kadar değişen taştan yapıldı. Üzerinde süslemeli ve Ermeni dini inanışına göre ‘Varoluşun 7 günü’nü simgeleyen bir haç bulunuyor. Ermeni kiliselerinin kubbelerini simgeleyen 4 dallı iki yıldızın işlendiği anıtın biraz ilerisinde de, ziyaretçiler için bir açıklama metni yer alıyor. Metinde anıtın yapıldığı Khatchkars taşının özellikleri anlatılıyor. Ayrıca, ‘‘Bu anıt, Fransa tarafından 29 Ocak 2001’de kabul edilen 1915 soykırımının anısına ve iki savaşta Ortadoğu lejyonunda yaşamlarını yitiren Ermeniler için yaptırılmıştır’’ ibaresi yer alıyor.

Jön Türk hükümeti katletmiş

Sevr Belediyesi tarafından dikilen anıt, Ermenistan’da el sanatlarında çok kullanılan kiremit rengi Khatchkars taşından yapıldı. Ermeniler’in de hazır bulunduğu törenle açılan anıtın üzerinde, ‘1915’te Jön Türk hükümeti tarafından katledilen 1.5 milyon Ermeni’nin anısına’ sözleri yazıyor.

Yorumlar kapatıldı.