İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Ansiklopedik cehalet

Hürriyet gazetesi haberinde Britannica ansiklopedisinin “20. yüzyılın ilk soykırımını Türkler yaptı” dediğini bildiriyor. Haber metni şöyle…

Britannica: 20. yüzyılın ilk soykırımını Türkler yaptı

Yukardaki kelimeler Britannica Ansiklopedisi’nin internetteki web sitesinde ‘‘Modern Ermenistan’’ başlıklı bölümde yer aldı. Bunun üzerine yine internette ‘‘Ansiklopediyi kınıyoruz’’ kampanyası başlatıldı.

Britannica Ansiklopedisi’nin CD-ROM ve internetteki web sitesinde Modern Ermenistan başlıklı bir bölümde, 1915 yılında yaşanan olaylar için ‘20’inci yüzyılın ilk soykırımı’ ifadesi kullanılması geniş tepki çekti. İnternette Brittanica’ya karşı kampanya başlatıldı.

Ermenistan tarihinin en büyük felaketinin Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla patlak verdiğine işaret eden Britannica’da, 1915 yılında Jön Türk Yönetimi’nin ülkedeki toplam 1 milyon 750 bin olan Ermeni nüfusu Suriye ve Mezopotamya’ya sürdüğünü belirtiliyor.

Osmanlı’nın Ermeniler’in Doğu’da Türkiye’yi zayıflatmak için yabancılarla, Çar yanlısı gruplarla işbirliği yaptığına inandığı belirtiliyor ve şöyle deniyor:

‘‘Sonra 20’nci yüzyılın ilk soykırımı diye bilinecek olaylar yaşandı, yüzbinlerce Ermeni evlerinden çıkarıldı, katledildi ya da ölene kadar yürütüldü.’’

Britannica, ‘‘Tarihteki birçok soykırım vakasına ve Türkler’in Birinci Dünya Savaşı sırasında Ermenileri katletmesine rağmen 2’inci Dünya Savaşı’na kadar uluslarası toplumun insanların kitleler halinde yok edilmesiyle başedebileceği yasal bir çerçeve oluşturulamadı’’ diyor.

Brittannica’nın CD-ROM ve internet sitesinde yer alan bu ifadeler üzerine internette ‘Britannica’yı kınıyoruz’ diye bir kampanya başlatıldı.

E-maillerle çok geniş bir kesime ulaşan kampanya mesajında şöyle deniyor:

‘‘Britannica Ansiklopedisi Türk halkına hakaret ediyor. Britannica Ansiklopedisi tarihi gerçekleri yazmadığı sürece ansiklopedilerini almayacağız ve sitelerini bir daha ziyaret etmeyeceğiz.’’

Hye-Tert’in notu: Britannica’nın yayınladığı “Armenian Massacres” adlı makale http://www.britannica.com/bcom/eb/article/1/0,5716,128181+1+117457,00.html adresinden ziyaret edilebilir.

Yorumlar kapatıldı.