İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Chirac’dan Selçuk’a ‘Ermeni’ yanıtı

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Yargıtay Başkanı Sami Selçuk’un “sözde” Ermeni soykırım iddialarına karşı yazdığı mektuba cevap verdi.

Chirac, “Fransa, Türkiye’ye karşı yürüttüğü siyasetin ne amaçlarını ne içeriğini değiştirmek ne de Fransa ve Türkiye’yi birbirlerine bağlayan ve yüzyıllardır süregelen dostluğun temellerini tartışma konusu yapıp sorgulamak niyetindedir” dedi.

Selçuk, “sözde” Ermeni soykırım iddialarına karşı Chirac’a bir mektup yazarak, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtmişti. Chirac, Selçuk’a verdiği yanıtta, gönderdiği mektubun üzerinde “özel bir dikkatle durduğunu” belirtti. Fransız Ulusal Meclisi’nin söz konusu yasa metninin kesin oylama işlemini 18 Ocak günü Fransız yetkililerce onaylandığını kaydeden Fransa Cumhurbaşkanı, “burada söz konusu olan, Fransız parlamentosunun ve onun meclislerinin her birinin egemenliklerini yansıtmış bulunmalarıdır. Parlamenterlerin tümünün bu yasayı benimserlerken, 1915 yılı Osmanlı İmparatorluğu döneminde meydana gelmiş olaylardan sorumlu tutulamayacak olan çağcıl Türkiye hakkında, bu çerçevede bir değerlendirme yapmaktan kaçındıklarını özellikle vurgulamak isterim” dedi.

İKİ ÜLKENİN DOSTLUĞU

“Parlamenter kökenli bu girişim konusunda iki yılı aşkın bir süredir Fransız yetkililerin tutumunu siz de biliyorsunuz” diyen Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, şöyle devam etti:

“Bu yetkililer, yasa tasarısının oylanmasından bu yana Türkiye ile her alandaki sıkı işbirliğinin sürdürülmesini istediklerini bir kez daha belirtmişlerdir. Bugün altını çizerek vurgulamak isterim ki, (Yargıtay Başkanı olarak) sizin de alınyazısını yönlendirdiğiniz bu dost ülkeye karşı, kendi payına Fransa, yürüttüğü siyasetin ne amaçlarını, ne içeriğini değiştirmek, ne de Fransa ve Türkiye’yi birbirlerini bağlayan ve yüzyıllardır süregelen dostluğun temellerini tartışma konusu yapıp sorgulamak niyetindedir.

AB DESTEĞİ

Fransa’nın Türkiye ile Avrupa Birliği’nin birbirine yaklaşması konusunda desteğini sürdüreceğini ayrıca vurgulamak isterim. 1995’den beri özellikle de 1999’da Helsinki’de yapılan Avrupa Konseyi toplantısı sırasında, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik adaylığının tanınmasında ve daha yakın bir geçmişte, kendi dönem başkanlığını yaptığı sırada Türkiye’nin katılım ortaklığının benimsenmesinde Fransa’nın payını biliyorsunuz.”

Fransa Cumhurbaşkanı Chirac mektubunda, “sözde” Ermeni soykırım iddialarına ilişkin yasanın oylanmasının Türkiye’de yol açtığı tepkinin boyutunu anladığını, ancak son yıllarda her alanda gerçekleşmiş olan ilerlemelere zarar vermemeleri için iki ülke arasında varolan dostluğun bu gerilimleri aşacağından hiçbir kuşku duymadığını kaydetti.

Yorumlar kapatıldı.