İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azerbaycan Parlamentosu’nda Karabağ zirvesi

Azerbaycan Parlamentosu’nda Yukarı Karabağ sorununun çözüm yollarının görüşüldüğü toplantıda yaptığı konuşmada Aliyev, sorunun çözümü sürecinde bugüne kadar gelinen aşama ve yaşanan gelişmeler ile ilgili geniş bilgi verdi.

Sorunun barış yolu ile çözüme kavuşturulması için bugüne kadar çok sayıda ülke lideri ile görüşmelerde bulunduğunu ifade eden Haydar Aliyev, uluslararası platformda, Ermenistan’ın ülke topraklarını işgal eden bir devlet olarak tanınmasına çalıştıklarını söyledi.

“Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarını işgalini kimse kabul etmiyor. Ermenistan’a ait silahlı kuvvetler, sahipsiz bir işgalci ordu gibi görülüyor” diye konuşan Aliyev, Azerbaycan-Ermenistan sorunundaki gerçeklerin gözardı edildiğini belirtti.

Uluslararası teşkilatların ve Minsk Grubu’nun soruna bakış açısında çifte standart uygulandığını söyleyen Aliyev, “Bugüne kadar sunulan teklifler ve gösterilen çaba, Yukarı Karabağ’a tam bağımsızlık ya da bağımsızlığa yakın statü verilmek istendiğini gösteriyor. Biz, böyle bir çözüm önerisini kabul etmeyi hiçbir zaman düşünmedik” dedi.

Sorunun çözümü sürecinde, taraflar arasında tam bir yakınlaşmanın sağlandığı dönemde, Ermenistan’da iç karışıklık ve iktidar değişikliği yaşandığına dikkati çeken Aliyev, Erivan yönetiminin sergilediği yanlı ve katı tutumların çok büyük olumsuzluklar doğurduğunu söyledi. Taraflar arasındaki ikili görüşmelerin ve çözüm sürecinin gizlilik içinde yürütülmesi gerektiğini belirten Aliyev, söz konusu görüşmelerde bir uzlaşma sağlansa bile Azerbaycan halkının, kamuoyunun ve parlamentonun onayı olmadan herhangi bir barış anlaşmasına imza atmayacaklarını bir kez daha vurguladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı olarak kendisinin tek başına karar vermeyeceğini bildiren Aliyev, toplum içindeki her kesimin desteğine ihtiyacı olduğunu ve bir bütünlük içerisinde çözümler üretilmesi gerektiğini söyledi. Aliyev, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Son zamanlarda Azerbaycan kamuoyu içinde ciddi rahatsızlıklar göze çarpıyor. Basında çıkan haberlerde benim, ülkenin milli çıkarlarına ters düşen bir barış anlaşmasına imza atacağımdan söz ediliyor. Ülkede, hiç kimsenin iç istikrarı bozmasına ve bizi geçtiğimiz sürecin gerisine itmesine izin vermeyeceğiz. Her şey anayasal çerçevede olmalı. Kanun dışı hareketlerde bulunmak isteyenler gereken cezalara çarptırılır.”

MUHALEFETE SERT TEPKİ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, ülkede muhalefet kanadında yer alan siyasi parti ve aleyhinde olan çevrelere sert eleştirilerde bulunarak, Karabağ sorununun çözüm sürecinde tutarlı, tutarsız bilinçsiz hareketlerde bulunarak gerginlik yaratılmasına çalışıldığını belirtti. Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanı’na güven duymayan ve ülke parlamentosunu tanımayan muhalefet partilerinin de sorunun çözümü sürecinde her türlü teklif ve önerilerine açık olduklarını belirten Aliyev, şöyle konuştu:

“Bana güven duymuyor musunuz? Parlamentoyu tanımıyor musunuz? O zaman tekliflerinizi Minsk Grubu’na götürün. Ben, önerilerinizin Minsk Grubu’nda değerlendirilmesine de olanak sağlarım.”

Konuşmasında ayrıca, kamuoyunda yer alan çözüm önerilerine değinen Aliyev, askeri güç kullanarak operasyon isteyenlerin Azerbaycan’ın ordusuna haksız eleştirilerde bulunduğunu söyledi.

Azerbaycan’ın, savaşarak arazi bütünlüğünü sağlayacak güce sahip olduğunu belirten Aliyev, “Ben savaştan kaçmıyorum. Ancak bizi bugüne kadar işgalci bir yapıya büründürmek isteyenleri unutmamak gerekir. İşgal altındaki kentlerimizi geri alana kadar dökülecek kanların hesabını iyi yapmak gerekir. Askeri güç kullanmak gerekli mi? Böyle bir yol benimsenirse bunun doğuracağı sonuçlar ne olur?” dedi.

İKİLİ GÖRÜŞMELER

Sorunun çözümü sürecinde bütün umutların iki ülke cumhurbaşkanları arasındaki ikili görüşmelere bağlanmaması gerektiğini söyleyen Aliyev, Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan ile yaptığı görüşmeler paralelinde Minsk Grubu’nun da faaliyet göstermesi gerektiğini bir kez daha vurguladı.

Koçaryan ile Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın isteği üzerine 4 Mart’ta Paris’te yeniden biraraya geleceklerini belirten Aliyev, Fransa Meclisi’nin kabul ettiği sözde soykırım yasasına değinerek, şunları kaydetti:

“Sözde Ermeni soykırımını kabul eden bir ülkeye neden gittiğim konusunda rahatsızlıklar olabilir. Ben bu konudan duyduğumuz rahatsızlığı ve itirazımızı en üst düzeyde defalarla dile getirdim. Karabağ ve sözde soykırım farklı konular. Yaşadığımız sorunun adil bir çözüme kavuşması yolunda çaba harcıyoruz.”

Yorumlar kapatıldı.