İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Süryani papazın davası sürüyor

Amerikan Temsilciler Meclisi Alt Komisyonu’nda görüşülen sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısını destekleyici açıklamalarda bulunduğu iddiasıyla hakkında Diyarbakır DGM’ce dava açılan Süryani Papaz Yusuf Akbulut’un yargılanmasına devam edildi.

Diyarbakır 2 No’lu DGM’de bugün görülen duruşmada, tutuksuz sanık Yusuf Akbulut hazır bulundu.

Sanık avukatları yaptıkları savunmalarında, adli emanete alınan röportaj ile ilgili görüntü kasetindeki konuşmaların bir sohbet sırasında söylendiğini, bunun basın açıklaması olmadığını ve suç teşkil etmeyeceğini belirterek, kasetin bilirkişi tarafından çözümüne gerek olmadığını ve sanık Akbulut’un bireysel eleştiri hakkını kullandığını söylediler. Müvekkilinin düşüncesinden dolayı yargılanmasına Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa’nın 24. ve 25. maddelerine aykırılık teşkil ettiğini ifade eden avukatlar, “Bölgede yoğun bir Süryani ve Ermeni nüfusu bulunmadığından Yusuf Akbulut, iddianamede dava konusu edilen düşünceleri nedeniyle TCK’nın 312. maddesindeki suçu işlememiştir. Tüm bu nedenlerle müvekkilimizin beraatına karar verilmesi talep ediyoruz” diye konuştular.

Sanık Yusuf Akbulut da, avukatlarının beyanlarına katıldığını belirterek, beraatını talep etti. Mahkeme heyeti, adli emanete aldırılan kasetin çözümünün yaptırılmasına ve dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için ilgili yerlere yazılar yazılmasına karar vererek, duruşmayı erteledi. Duruşmayı İsveç’in İstanbul Başkonsolosu Sture Theolin, İsveç Parlamentosu Sosyal Demokrat Partisi milletvekilleri Yılmaz Kerimo, Carina Hagg, İsveç Sol Parti milletvekilleri Lennard Varmby ve Sabri Yıldız, Alman CDU Partisi Milletvekili Momika Brudlewsky, Alman STD Partisi Milletvekili Ancelika Graf, Norveç’in İstanbul Konsolosu Hakan Svane, Asur Soykırımı kitabı yazarlarından Gabmela Yona ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen İnsan Hakları temsilcileri ile Asuri Federasyonu üyeleri izledi.

İddianamede, sanık Akbulut hakkında, “halkı din, ırk, mezhep ve bölge farklılığı gözeterek, kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek” suçundan TCK’nın 312/2 ve 3. maddeleri uyarınca 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Yorumlar kapatıldı.