İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Narmanlı Han apartman olacak

Beyoğlu’nun 170 yıllık tarihi işhanı Narmanlı Han , konuta çevrilerek yok edilmek isteniyor.

Aslına uygun olarak yalnızca ön cephesi yeniden inşa edilip Beyoğlu’nun mimarisine uygun cephelere sahip bir ”apartman” haline gelecek hanın altına da 3 kat otopark yapılacak. 170 yıllık Narmanlı Han’a sahip çıkılmasını isteyen semt dernekleri başkanları, Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş ‘la görüşerek kendisinden projeye onay vermemesini istediler.

Narmanlı Han, Beyoğlu 19. yüzyılda yeniden şekillenirken ilk inşa edilen yapılardan biri. Han, bugünkü Rus Konsolosluğu olarak kullanılan yapı inşa edilmeden önce elçilik binası olarak kullanıldı. Klasik stilde yapılmış. Han içindeki meydancık, bahçe, binayı çevreleyen yapının caddeyle ilişkisi ile Beyoğlu’nda örneği görülmeyen bir cephe ve mekân düzenine sahip. Han için üretilen proje kapsamında, hanın sadece ön cephesi korunacak, bina yıkılarak üzerine 4 kat inşa edilecek ve altına da 3 kat otopark yapılacak.

Anıtlar Kurulu’ndan onay alan ön projeye imza atanlar arasında kendisi de mimar olan Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş da bulunuyor. Projenin hayata geçirilmemesi için harekete geçen Cihangir Güzelleştirme Derneği Başkanı Tülay Konur , ÇEKÜL Vakfı Başkanı Betül Sözen , Galata Derneği Başkanı Ferhat Şenatalar , Ayaspaşa Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Gülseren Tansel ve İnsan Yerleşimleri Derneği Başkanı Korhan Gümüş , Belediye Başkanı Topbaş ile görüştüler. Duruma seyirci kalmayacaklarını vurgulayan sivil inisiyatifler, ”Beyoğlu’nda ilkesel bir karar almak gerekiyor. İstiklal Caddesi ile bu caddeyi sınırlayan ve oluşturan binalar, sadece cephe özellikleri ile değil, mekânsal görüntüleri ile de caddenin kimliğini ve imajını oluştururlar” dediler. Bu nedenle Narmanlı Han’da da korunması beklenenin, dış cephe özellikleri yanı sıra hanın daha da güçlü kurguladığı açık pasaj niteliği, avlusu ile mekânsal özellikleri olduğunu savunan sivil inisiyatifler, şöyle devam ettiler:

”Bu şekilde korunursa hanın maddi değeri de artar. Proje hazırlanırken yeterli bilimsel çalışma yapılmadı. Han, 1. derecede koruma alanına giriyor. Anıtlar Kurulu kararının durdurdurulması için dava açacağız.”

‘Proje şimdilik durduruldu’

Belediye Başkanı Topbaş da projenin şimdilik dondurulduğunu belirterek, tarihi yapılardaki koruma amaçlı projelere belediyelerin de katılması, müdahale yetkisi olması gerektiğini söyledi.

Yorumlar kapatıldı.