İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patrik Hazretlerinin Ankara Temasları

Turkiye Ermenileri Patrigi 2. Mesrob Hazretleri dun sabah saat 06:30’da karayoluyla Istanbul’dan hareketle, Bolu’da verdigi kisa moladan sonra, saat 11:30’da Ankara’ya vardi. Ankara’da Aldo Altinel Oteli’nde konaklayan Patrik Hazretlerine eslik eden kilise heyetinin uyeleri soyleydi: Basepiskopos Sahan Sivaciyan (Patrik Vekili), Episkopos Aram Atesyan (Ruhani Kurul Baskani), Der Drtad Uzunyan (Refakatci), Av. Luiz Bakar (Basin Sozcusu) ve Karabet Sokeli (Ankara Ermeni Cemaati temsilcisi).

CUMHURBASKANLIGI

Patrik Hazretleri saat 14:00’te, refakatindekilerle birlikte Cumhurbaskani Sayin Ahmet Necdet Sezer tarafindan kabul edildi. Soze, Cumhurbaskani secilmesi vesilesiyle Sayin Sezer’i tebrik ederek baslayan Patrik Hazretleri, daha sonra 2 Subat’ta Fransa Cumhurbaskani Sayin Jacques Chirac’a gonderdigi ve Turkiye’deki Ermeni kurumlarinin temsilcilerinin imzaladigi ortak bildirinin Fransizca cevirisinden olusan yazinin bir ornegini Cumhurbaskani’na sundu. Her zaman oldugu gibi, bu sefer de Turkiye Ermenilerinin yasamsal sorunlarini iceren bir dosyayi sunarken, sorunlarin her biri hakkinda aciklamalar veren Patrik Hazretleri ile Cumhurbaskani arasinda gorus alisverisinde bulunuldu. Sorunlardan bazilari Basepiskopos Sahan Sivaciyan ve Avukat Luiz Bakar tarafindan da degisik orneklerle dile getirildi. Sayin Cumhurbaskani, sorunlara yakinen vakif oldugunu, bunlarin yine gozden gecirilecegini, esitlik ilkesine sadik kalinarak, varsa magduriyetlerin giderilmesi yoluna gidilmek uzere ilgililere talimat verecegini ifade etti. Cumhurbaskani Sezer Ermeni cemaati temsilcilerinin 30 Ocak gunku bildirisini basindan dikkatle takip ettigini, cemaatin bu tutumunu takdir ettigini, ayrica Turkiye’deki Ermeniler’in Turkiye Cumhuriyeti vatandaslari olarak bugunlerde yasanan uluslararasi siyasal olumsuzluklar baglaminda hicbir tedirginlik hissetmemeleri gerektigini belirtti, ve Patrik Hazretlerine bu nezaket ziyaretleri icin tesekkur etti.

MECLIS BASKANLIGI

Patrik Hazretleri saat 15:00’te, refakatindekilerle birlikte TBMM Baskani Sayin Omer Izgi tarafindan kabul edildi. Meclis Baskani’ni gorevine secilmesinden dolayi tebrik eden Patrik Hazretleri, cemaat temsilcilerinin bildirisinin bir ornegini de Meclis Baskani’na sundu. Basin mensuplarinin israri uzerine uc kere Meclis Baskaniyla el sikisan Patrik Hazretleri, sorulari yanitlayarak, soyle dedi: “Turkiye’de yasayan Ermeni kokenli insanlar Turkiye Cumhuriyeti vatandasidir. Turkiye Ermenilerinin menfaatleri Devletin menfaatleriyle ayni dogrultudadir, cemaatin var olan sorunlarinin ise tartisilacagi yer TBMM’dir, bunu bir kez daha dile getirmek istiyorum.” Meclis Baskani Sayin Izgi ise basina hitab ederek, “Iste gordugunuz gibi yabanci parlamentolarin aldigi yanlis kararlari Turkiye Ermenileri de tasvip etmiyor. Turkiye’nin alnina leke surmek isteyenler bundan pisman olacaklardir. Fransizlar zarar gormeye basladilar bile. Bakin 1461’de oldugu gibi, iste bugun de boyle el sikisiyoruz. Bazi bazi Ermeni Patrikliginden Ermeni vakiflarinin mal edinme ve cemaate Hristiyan hocalari yetistirme konularinda talepler gelmektedir. Ta 1461’lerde taninan bu haklarin bugun de taninmasi gerektigini dusunuyoruz. Biz daha o zamanlardan itibaren Ermeni Patriklerine bu gibi haklar tanimis bir devlet olmakla gurur duyuyoruz.” Basin mensuplari makamdan ciktiktan sonra daha samimi bir ortamda gorusmeyi surduren Meclis Baskani sozlerine soyle devam etti: “Meclis Baskani olarak Ermeni soykirimi iddialariyla ilgili tarihi belgeler iceren bir kitap hazrlatiyorum. Bir iki ay icinde yayinlanmasini bekliyoruz. Sizden bekledigim ise artik biraz tarihle ilgilenmeniz, tarihi belgeler dogrultusunda olaylar hakkindaki gercekleri soylemeniz. Fikirlerinizi acikca beyan edin. Olmadiysa, “olmadi” deyin. Sonucta “oldu” da diyebilirsiniz. Serbestsiniz. Size kimse bir sey demez. Bugun Turkiye’de Omer Izgi neyse, siz de osunuz.” Cemaatin sorunlari gorusulurken de, Meclis Baskani 1936 Beyannamesine deginerek, bu konudaki 1974 tarihli Yargitay kararinin bir orneginin kendisine iletilmesini istedi. Patrik Hazretleri, Turkiye Ermenilerinin, tarihi sorunlarin dogrudan Turkiye ile Ermenistan makamlari arasinda gorusulmesi gerektigine inandiklarini, ve bu surece cemaatin elinden geldigince katalizor olacagindan emin olunulmasini istedi ve Meclis Baskani’nin husnukabulu icin tesekkur etti.

BASBAKANLIK

Patrik Hazretleri, saat 16:00’da refakatindekilerle birlikte Basbakan Sayin Bulent Ecevit tarafindan kabul edildi. Gorusmeye Devlet Bakani Husamettin Ozkan ile degisik devlet birimlerinden uc burokrat katildi. Basbakanliktaki bu gorusmede Turkiye’deki Ermenilerin yasamsal sorunlari bir kez daha tek tek ele alindi. Turkiye Ermenileri Patrikligi’nin bir tuzuge kavusmasi gerektigi, erkek veya kiz din gorevlilerinin mesleki ve teolojik egitimlerinin universite bunyesinde saglanmasi zorunlulugu, 1936 Beyannamesinin neden oldugu vakif sorunlarinin ivedilikle giderilmesi gerektigi, vakif secimlerinde yonetime secilecek kisilerin vakfin bulundugu mahallede ikamet etme zorunlulugunun kaldirilmasi talebi ve benzeri sorunlar tartisildi. Gorusmede hazir bulunan burokratlar, bu konularda Basbakan’a bugune kadar yapilan calismalar hakkinda bilgi vererek, devlet birimlerinin de bu sorunlarin artik bir an evvel halledilmesi konusunda hemfikir olduklarini soylediler. Basbakan Ecevit, bu sorunlarin ciddiyetle dikkate alinacagina dair Patrik Hazretlerine guvence verdi.

BASIN ACIKLAMASI

Basbakanliktan cikarken basin mensuplarinin israrli talepleri karsisinda sorulari yanitlayan Patrik Hazretleri soyle dedi: “Bu sefer de Sayin Cumhurbaskani, Sayin TBMM Baskani ve Sayin Genelkurmay Baskani’na nezaket ve tebrik ziyaretlerinde bulunmak uzere baskentimizde bulunuyorum. Bu vesileyle Sayin Basbakanimiz da bizi kabul etme lutfunda bulundular. Cemaatimizin bazi sorunlarini gorusme olanagini bulduk. Her kesimin sorunlari oldugu gibi, azinliklarin da sorunlari olmasi dogaldir. Bunlar tabii ki, burada, Ankara’da gorusulecektir. Ben Devlet buyuklerimizin 70 milyonluk bir ulkeyi idare ederken 70 binlik bir cemaatin sorunlariyla devamli ilgilenmesini zaten beklemiyorum. Ancak bu sorunlarin halledilecegi konusunda da Devlet buyuklerimize guveniyorum.” Bir basin mensubunun, soykirim kararlari cikaran ulkelere nicin Patrik Hazretlerinin gitmedigi veya bu konuda ne yaptigi sorusuna cevaben Mesrob II su yaniti verdi: “Biz, ruhani reislik gorevimizin sinirlari disina cikmadan elimizden geleni yapmaktayiz. Insanlarin kardesligi, anlasmalari, barismalari, huzuru dogal olarak dogrudan ruhani gorevimizin bir parcasidir. Turkiye’deki Ermeni Kilisesi’nin ve cemaat uyelerinin bu son gelismeler karsisindaki tavrini ise Sayin Chirac’a yazdigimiz bir mektupla aktarmis bıulunuyoruz.”

GENELKURMAY BASKANLIGI

Saat 17:00’de ise Patrik Hazretleri ve kendisine refakat eden heyet Genelkurmay Baskani Sayin Orgeneral Huseyin Kivrikoglu tarafindan kabul edildi. Patrik secildikten sonra Genelkurmay Baskanligina geleneksel tanisma ziyaretinde daha once bulunamadigini ifade eden Patrik Hazretleri, Genelkurmay Baskani ile tanismaktan mutlu oldugunu belirtti. Orgeneral Kivrikoglu, “Turkiye Ermenileri bizim oz vatandaslarimizdir. Tarihte Turk milletine en yakin halk olmustur. Milleti sadika denmistir kendilerine. Gunumuz Turkiyesi’nde de Ermeni vatandaslarimizin cesitli alanlardaki katkilari inkar edilemez. O vatandaslarimi takdir ediyorum. Hemen hemen bin yillik ortak tarihimizde de bu hep boyle olmustur. Osmanli Imparatorlugu zayiflamaya basladiginda, 19. yuzyilin ortalarinda sorunlar yabancilarin kiskirtmasiyla baslamistir. Olaylar ulke dahilinde bir yerden baska bir yere nakilden ibarettir. Bir savas sozkonusudur. Her iki taraf birbirine zarar vermistir. Soykirim sozkonusu degildir. Oyle bir sey kabul edilemez. Iste sizler buradasiniz, baski altinda da degilsiniz. Sorunlariniz tabi ki vardir. Onlari da Turk hukumetine anlatacaksiniz, ve sorunlara cozum bulunacaktir. Sorunlar Fransa’da hallolunamaz. Cemaatin yayinladigi bildirileri takdirle karsiliyoruz” dedi. Genelkurmay Baskani ayrica Ermenistan Savunma Bakani ile yurtdisinda bir vesileyle gorustugunu, 1915 olaylarinin kan davasina donusturuldugu taktirde bundan hem Ermenistan’in hem de Turkiye’nin zararli cikacagini soyleyerek, dostluk eli uzatmanin her iki taraf icin iyi olacagini hatirlattigini, ve Ermenistan’in Azerbaycan ile sorunlarini cozmesini salik verdigini, sinirlarin acilmasinin ve ekonomik iliskilerin gelismesinin her iki ulke icin son derece yararli olacagi gorusunu aktardigini bildirdi. Genelkurmay Baskanliginda cok sicak bir ortamda gerceklesen gorusme takriben bir saat surdu.

DIGER TEMASLAR

Ankara’daki ikinci gunde Patrik Hazretleri sirasiyla kaldigi otelde kendisini ziyarete gelen Disisleri Bakanligi yetkilileriyle ve Baskent Universitesi rektoru Sayin Prof Dr Mehmet Haberal ile gorustu, ABD ve Vatikan Buyukelciliklerine iadei ziyarette bulundu ve saat 16:00’da ise Diyanet Isleri Baskani Mehmet Nuri Yilmaz ile Diyanet Isleri Baskanliginda gorustu. Son gorusmeye basin tarafindan buyuk ilgi gosterildi. Devletin zirvesi tarafindan kabul edildikten hemen sonra, baskentteki ikinci gununde de ozellikle Diyanet Isleri Baskani’ni ziyaret etmeyi gorev bildigini belirten Patrik Hazretleri, Baskan’in dinlerarasi diyalog alaninda yaptigi calismalardan dolayi tebrik etti, bu calismalarin semeresinin yurticinde de yurtdisinda da alinacagindan emin oldugunu ifade etti. Sayin Yilmaz ise Ermeni Patrigi ile dostlugundan bahisle, Osmanli doneminde de Ermeni Patriklerinin en imtiyazli gayri-Muslim dini reisler oldugunu, bugun de Turkiye Ermenilerinin saygin vatandaslar oldugunu, yabancilarin bu dostlugu bozmak istediklerini soyledi, Patrik Hazretlerinin ziyareti icin tesekkur etti.

Patrik hazretleri ve refakatindekiler karayoluyla geceyarisinda Istanbul’a geri donduler.

Yorumlar kapatıldı.