İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

NETBUL: Soykırım iddiaları Lordlar Kamarası’nda

Lordlar Kamarası’nın Müslüman üyesi Lord Ahmed ile MÜSİAD’ın İngiltere kolunun ortaklaşa düzenledikleri yemekli toplantıda Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Korkmaz Haktanır, çok sayıda İngiliz parlamenter ve işadamı ile gazeteci ve akademisyenler hazır bulundu.

İngiliz kabinesinin Asya kökenli tek üyesi olan Avrupa işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Keith Vaz’ın da, onur konuğu olarak yer aldığı toplantıda açış konuşmasını yapan Lord Ahmed, “Türkiye ve Türklere karşı duyduğu sıcak duygularla” söze başladı.

Sözde Ermeni soykırımı iddialarının “üzücü ve düşündürücü” olduğunu bildiren Lord Ahmed, iddiaları, “tarihin çarptırılması çabası” olarak değerlendirdi.

Daha sonra kürsüye gelen FP İstanbul İl Başkanı Prof. Numan Kurtuluş, iddiaların, “politikanın da, politikacının da işi olmadığını”, bu konudaki son kararı tarihe ve tarihçilerin yansız araştırmalarına bırakmak gerektiğini kaydetti.

Toplantıda konuşan FP Milletvekili Prof. Nevzat Yalçıntaş ise, Türklerin tarih boyunca yurttaşlarına karşı hiçbir soykırım hareketinin bulunmadığını hatırlatırken, 1915 yılında vuku bulan trajik olayların o tarihte Doğu Anadolu’da ortaya çıkan Ermeni çetelerinin Türk askerine saldırıları sonucu meydana geldiğini anlattı. Yalçıntaş, bu çetelerin Anadolu içlerine ilerlemek isteyen Rus birlikleriyle işbirliği yaptıklarını, dönemin Osmanlı hükümetinin de buna karşılık kargaşayı ve intikam girişimlerini önlemek adına Ermenileri Suriye ve Lübnan’a tehcir ettiğini söyledi.

Savaş öncesi ve sonrasında Osmanlı topraklarında yaşayan Ermenilerin nüfusu göz önüne alındığında da soykırım yapılmadığının açıkça görüleceğini belirten Yalçıntaş, Ermenilerin verilmek istenen intibanın aksine Osmanlı topraklarında rahat yaşayan ve ayrıcalıklı vatandaşlar olduklarını anlattı.

Ermenilerin devletin üst makamlarında görevler yaptıklarını belirten Yalçıntaş, bütün bu tarihi gerçekler ortadayken Fransız parlamentosunun soykırımı tanıma kararın “mesnetsiz olduğunu” vurguladı.

Sözde soykırımı öne sürerek Türkiye’den çeşitli tavizler koparmaya çalışan Ermeni teröristlerin 1984 yılına kadar 32 Türk diplomatını şehit ettiklerini hatırlatan Yalçıntaş, “Türkiye’ye haksız olarak mal edilmek istenen soykırım iftiraları çok yönlü tahribat yapmaktadır. Bu durumdan en fazla zarar gören ülkelerin başında da Ermenistan gelmekte ve bu ülke ile ilişkiler istenen gelişmeyi kaydememektedir” dedi.

Yorumlar kapatıldı.