İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa’ya ihale iptalleri yolda

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin casus uydu projesini alan Fransız Alcatel firmasının projeden dışlanmasından sonra, 300 milyon dolarlık yeni bir projenin iptali için de çalışmalar başladı.

Edinilen bilgiye göre, Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı 80 adet F-16 savaş uçağına takılacak elektronik harp sistemi projesi de incelemeye alındı. İhale daha önce daha düşük fiyat teklifi verdiği gerekçesiyle Fransız silah üreticisi Dassault firmasına verilmiş ve bu konudaki sözleşme de imzalanmıştı. Projeye göre, elektronik harp sistemi Fransız teknolojisiyle Aselsan tesislerinde yapılacaktı. 190 milyon dolar bedel öngörülen ancak ek masraflarla 300 milyon dolara yaklaşması beklenen proje, şimdi Fansa’ya verilecek tepki çerçevesinde iptal seçenekleri arasına alındı.

GENELKURMAY’IN DEĞERLENDİRMESİ

Genelkurmay Başkanlığı söz konusu ihalenin Fransız firmasından alınmasının ne tür sonuçlara yol açabileceği konusunda bir değerlendirme çalışmasını başlattı. Eğer, uydu projesinin iptali ve diğer tepkiler Fransa’dan karşılık bulmazsa, ilk olarak bu ihalenin iptalinin gündeme geleceği belirtiliyor.

Sözde Ermeni soykırım yasasının Fransa Ulusal Meclisi’nde kabul edilmesinden sonra bu ülkeye yönelik ilk ciddi tepki Milli Savunma Bakanlığı’ndan gelmişti. Bakanlık, ihalesi yapılan ve yaklaşık 250 milyon dolar bedelle Fransız Alcatel firmasına verilen askeri gözlem uydusu projesinin sözleşmesini tek yanlı olarak feshetmişti.

Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanlığı, Fransa’ya askeri alanda koyulacak tepkilerin sadece bunlarla kalmaması için çalışmalarını sürdürüyor.

Yorumlar kapatıldı.