İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Topalyan yargı önünde

ABD’de 32-37 ay hapis cezası alması beklenen Ermeni terörist Murad Topalyan için karar duruşması yarın yapılıyor. Ohio eyaletinin Cleveland kentinde görülecek mahkemenin yargıcı Ann Aldrich, 57 yaşındaki Topalyan’ı 50 kilogramlık patlayıcı ve silah depolamaktan yargılayacak.

Cleveland’da Ekim 1999’da tutuklanan Topalyan, New York’taki Türkevi’nin 1981’de bombalanması, terörist yetiştirmek, bomba ve silah depolamaktan suçlanıyordu. Ermeni terörist, geçen yıl Mayıs ayında savcılık makamıyla yaptığı anlaşma sonucu, en hafif iki suçu olan bomba ve silah depolamayı üstlenerek diğer suçlamalardan ceza almamayı garantilemişti. Ermeni lobisinin, Topalyan’ın hiç hapis cezası almaması için de çok uğraştığı belirtiliyor. Ancak savcılık makamı, buna izin vermeyerek, beş suçun ikisinden yargılanma anlaşmasını iptal edip, 30 yılla yargılayabileceğini ifade edince, Ermeniler bu ısrardan vazgeçtiler.

Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA), geçen yıl Kasım ayında mahkemeye bir mağduriyet dilekçesi sunarak davaya müdahil olmuştu. Bu çerçevede, ATAA mensubu avukat Bruce Fein da, mahkemede 20 dakika konuşarak, Topalyan’a en yüksek cezanın verilmesini isteyecek. Mahkemenin, iki buçuk saat Topalyan’ın savunmasına, iki buçuk saat de savcılığa, konuşma izni tanıdığı belirtiliyor.

Ermeniler ise, Türkiye’yi protesto gösterileri için otobüslerle Cleveland’a hareket ettiler. Mahkeme önünde, sözde “Ermeni soykırımı” yanlısı gösterilerin düzenlenmesi bekleniyor. Edinilen bilgiye göre, mahkeme salonu, daha güvenli bir başka binaya alınırken, güvenlik görevlisi sayısı iki katına çıkarıldı. Topalyan’ın, 7 yaşındaki kızının kanser hastası olmasını ve Ermenilerin, “soykırım kurbanları olarak duydukları kızgınlığı” gerekçe göstererek ceza almadan kurtulmaya çalışması bekleniyor.

Yorumlar kapatıldı.